Kuuden lukion hankkeen kautta saadut iPadit laitettiin jakoon vuoden alussa Kauhavan lukiossa. Ensimmäiseksi opiskelijaporukaksi valikoituivat lukion yrittäjyyden projektikurssille valitut lukiolaiset. Kauhavan lukio toimi pioneerina Etelä-Pohjanmaalla iPadien käyttöönotossa lukiokoulutuksessa, mikä pantiin merkille mm. Opinlakeus-messujen yhteydessä tammikuussa 2012. Saimme samoihin aikoihin koko hankkeelle runsaasti myönteistä huomiota ja nostetta maakuntalehdissä Ilkka ja Pohjalainen.
Neljännessä jaksossa yrittäjyyden projektikurssilaiset hyödynsivät iPadia varsin perinteisellä tavalla tiedonhakuun ja muistiinpanojen tekemiseen, koska kurssin pääpaino on ollut lukion työosuuskunnan perustamisessa ja elokuvateatteri Y-Kinon kioskitoiminnan käynnistämisessä. Laitteet kerättiinkin opiskelijoilta pois neljännen jakson lopussa. Kaikesta näki kuitenkin, että he olivat hyvin tyytyväisiä saamiinsa premium-luokan mobiililaitteisiin.
Viidennessä jaksossa lukion vakinaiset viranhaltijat osallistuivat appsrulettiin talvilomaa edeltäneellä viikolla. Osa opettajista innostui laitteista niin paljon, että haluaa tilata oman sormitietokoneen. Suunnittelemmekin iPadien yhteishankintaa. Joten ystävämme IlonaIT:ssä: olkaa hereillä!
Lukiolaisemme ovat monipuolisimmin tutustuneet iPadiin matematiikan opetuksessa. Kannattaa siis tutustua tässä blogissa lehtori Janne Ylisen blogikirjoitukseen Mitä matematiikan opiskelua tukevia sovelluksia iPad-tarjoaa .
Itse sain iPadit jakoon oman Eurooppa-kurssini kahdeksalle opiskelijalle talviloman jälkeisellä viikolla. Mielihyvä uudesta laitteesta oli melkoinen opiskelijoiden keskuudessa. Olen itsekseni miettinytkin, meneekö joku heistä iPadin kanssa jopa nukkumaan illalla. Toivottavasti laiteaddiktio ei kuitenkaan ole niin voimakas, että mobiililaite on saatava mukaan saunan lauteille asti. Tämä voisi käydä lukiolle kalliiksi.
Eurooppa-kurssimme opiskelijoita varten oli hankittu tietyt ilmaiset perusappsit Dropboxista Twitteriin. Toistaiseksi kallein kaikille hankkimamme Apps on ollut Quickoffice Pro HD. Erilaisten sovellusten hankinta ja käyttö on ollut toistaiseksi vielä suppeahkoa. Tähän on vaikuttanut se, että budjettirajoitteiden takia päivitimme masterkoneeksi oman pari vuotta vanhan iMac-koneeni, kun olimme ensin ostaneet SnowLeopard-lisenssin hankkeen laitetoimittajalta. Synkkaaminen on toteutettu köyhän miehen hubiratkaisuilla tähän asti.
Eurooppa-kurssilaisille asennettiin iPadeihin mm. European Union Factbook –sovellus, jota on käytetty pääasiallisesti tiedonhakuun. Muistiinpanojen ja kurssitehtävien suorittamiseen on tarvittu Quickofficea. Koska Eurooppa-kurssia viedään eteenpäin osittain myös verkko-oppimisympäristö Moodlessa, teemme siellä tutuksi joitakin sosiaalisen median välineitä. Opiskelijat kirjoittavat Moodlen Wikiin mm. lehdistötiedoteharjoitusta ja chattaavat myöhemmin Euroopan tulevaisuuden haasteista.
YH4-kurssille tulee ensi viikolla kovan tason Eurooppa-asiantuntija, entinen kauhavalainen europarlamentaarikko Kyösti Virrankoski. Olemme opiskelijoiden kanssa sopineet, että kaksi heistä tekee haastattelun, jonka kolmas opiskelija kuvaa iPadilla. Tämän jälkeen hankimme iMovie-ohjelman videoeditointia varten. Tarkoitus on siis käyttää tablettikonetta omien esitysten tuottamiseen ja julkaisemiseen YouTubea myöten. Testaamme ryhmän kanssa myös Twitteriän käyttöä opetuksessa kurssin loppupuolella.
Mobiilioppimisen kannalta haasteellisinta on kenties ollut vetäjien moninaiset kiireet hankkeiden toteuttamisssa. Oma tietämys eri sovelluksista on vielä liian ohutta ja appsien käytön opettamiseen pitäisi uhrata selvästi enemmän aikaa, joka puolestaan voi haitata kurssisisältöjen opiskelua. Mutta eivätköhän sekä opiskelijoiden että opettajien taidot kartu matkan varrella ;-).
Toni Uusimäki
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti