keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Mobiluck-hanke esiintyy Lontoossa School Leaders Summitissa


Mobiluck-hanke pitää esityksen Lontoossa School Leaders Summitissa ke 30.1.2013 klo 14.15

Mediatiedote 23.1.2013




Mobiluck – Mobiiliopetusteknologia lukiolaisen arjessa ja oppimisessa -hanke on kutsuttu Lontoossa 29.1.2013 – 1.2.2013 pidettävään BETT2013 http://www.bettshow.com/  tapahtuman yhteydessä pidettävän School Leaders Summitin esiintyjäksi. Teemoina ovat suomalainen koulutusjärjestelmä, lukioiden verkostoitumisen ja sosiaalisen median hyödyntämisen malli sekä hankkeen lukioiden kokemukset tablet-laitteiden käytöstä opetuksessa. Esitys pidetään keskiviikkona 30.1. klo 14.15-14.45.

Mikä on Mobiluck-hanke?

Mobiluck - Mobiiliopetusteknologia lukiolaisen arjessa ja oppimisessa on kuuden lukion Opetushallituksen oppimisympäristöhanke,  jossa kehitetään tablet-laitteiden käyttöä urheilulukiolaisten valmennuksessa, tiimioppimisessa ja yrittäjyyskasvatuksessa, ilmiöpohjaisessa oppimisessa sekä luokkaopetuksessa. Hanke kestää vuoteen 2015 saakka.

Mukana olevat lukiot:

Elimäen lukio, Kouvola; Kauhavan lukio, Kuopion klassillinen lukio, Muuramen lukio, Otavan nettilukio, Voionmaan lukio, Jyväskylä.

Tavoitteet:

 1. Urheilulukion opiskelijoiden opiskelun tukemista mobiiliteknologian keinoin.
 2. Projekti- ja tiimioppimisen sekä ilmiöpohjaisen oppimisen mallia mobiiliteknologian hyödyntämisen keinoin
3. Mobiiliteknologian käyttöä lukion oppiaineissa
4. Lukioiden verkostomaista kehittämistoimintaa mobiiliteknologian sekä sosiaalisen median hyödyntämisen avulla

Lisäksi uusina teemoina ovat jatkohankkeen kautta ovat Flipped classroom, lisätty todellisuus (Augmented reality), pelillisyys sekä urheiluteknologia
Lisätietoja:

Koordinaattori Timo Ilomäki
timo.ilomaki@jao.fi, 0403414825 Twitter: @ilotimo



School Leaders Summit ohjelma: School Leaders Summit -ohjelma

tiistai 22. tammikuuta 2013

Podcastit iPadilla


Radiosta tulee paljon hyviä ohjelmia, mutta usein väärään aikaan. Podcastit ovat mainio palvelu, jonka avulla voit kuunnella ohjelmia itsellesi sopivana aikana tietokoneella, tabletilla, puhelimella tai muulla laitteella, joka pystyy latamaan podcasteja. Podcastien vahvuus on, että voit ladata niitä ympäri maailmaa. Podcastit eivät ole ainoastaan äänitteitä vaan myös videoita. Suosituin kotimainen videopodcast on animaatiosarja Pasila.

Wikipedia valottaa podcastin nimeä seuraavasti:

Itse sana podcasting tulee sanoista iPod ja broadcasting, joka viittaa audiotiedostojen siirtämiseen Applen MP3-soittimeen. Koska iPod ei kuitenkaan ole välttämätön podcastin kuunteluväline, termi on myöhemmin määritelty myös lyhenteeksi sanoista ”portable on demand”. Termi ”podcasting” tuli tunnetuksi vuonna 2004 ja Suomessa ensimmäiset podcastit aloitettiin vuonna 2005.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Podcasting 

Kun tilaat podcastin tietokoneeseen, tablettiin, matkapuhelimeesi tai muuhun laitteeseen, niin ohjelmasarjan otsikot päivittyvät laitteesesi automaattisesti, minkä jälkeeen voit ladata audion. Kun ohjelma on latautunut voit joko kuunnella sen heti tai tallentaa sen myöhemmin kuunneltavaksi.

Voit valita usean podcastsovelluksen välillä iPadille App Storesta ja Android-laitteille Play Storesta. Jatkossa käsittelen podcastia iPadille

Itse valitsin Applen oman maksuttoman sovelluksen Podcast, joka (tietysti) on ensin tarjolla, kun hakusanaksi App Storeen laittaa podcast.


Kuunneltavia ja katsottavia ohjelmia etsit Storesta. Siellä ohjelmia on luokiteltu monella tavalla. Jos laitat hakusanaksi esim. BBC tai YLE, niin saat näkyviin niiden laajan podcastvalikoiman. Voit myös hakea tietyn ohjelman nimellä.

Omia suosikkejani ovat mm. BBC:n lyhyet kieliohjelmat The English We Speak ja 6 Minute English. Mukava tapa opiskella nykyenglantia ja erilaisia sanontoja! Ne voi toki kuunnella myös tietokoneella netistä selaimella. Niihin on siellä myös laaja lisämateriaali.

Uusien jaksojen otsikot päivittyvät automaattisesti podcastohjelmaan. Voit kuunnella ne suoratoistona tai tallentaa ne laitteelle offline-tilassa (esim. lentokoneessa) kuunneltavaksi.

Itse ohjelman käyttöliittymä on erittäin yksinkertainen käyttää. Jos klikkaat ohjelmaa kuunnellessasi ohjelman kuvaketta, niin näkymä vaihtuu kelanauhurin animaatioksi. Siinä on sormella helppo kelata ohjelmaa eteen- ja taaksepäin.

Joillain ohjelmilla iPadin kuuluvuus ei ole kovin hyvä, mutta tässä podcastsovelluksessa en ole ongelmaa huomannut. Aina tietysti voi laittaa lisäkaiuttimet, jos äänitteitä kuuntelee esim. keittiössä ruokaa laittaessa tai tiskatessa.

Lopuksi tämän postauksen kirjoittamisen tekniikasta. Kuvat olen ottanut iPadin ruutukaappauksella eli klikkaamalla samanaikaisesti koti- ja virtapainikkeita lyhyesti (ks. vinkit painikkeiden käytöstä JAMK:n iPad-blogista). Kuvat olen siirtänyt iPadin Blogger-sovelluksella tähän postaukseen. Siinä kuvia ei voi sijoitella eikä kokoa säätää, joten sen olen tehnyt samalla, kun olen tekstiä muokanut. Kuvan muokkaaminen on helppoa: viet vain kursorin kuvan päälle, jolloin saat kokoon ja asetteluun liittyvät valikot näkyviin.

Kari Rajala
rehtori
Elimäen lukio

Pelillistäminen (gamification) ja peliteoria lukion johtamisessa

Lukion johtamistapaan voi hivuttaa pelimekaniikan ja pelillisyyden elementtejä. Vaikka kyseessä ei olekaan varsinainen pelaaminen,voi lukion toimintakulttuurissa hyödyntää samoja innostamisen, ilon, yhteisöllisyyden ja opiskelijoiden osallistamisen muotoja.

Olemme käyttäneet tavoitteellisuutta henkilöstön kanssa laatiessamme yhdessä strategiaa. Yhteisen vision ja arvojen myötä työstä on tullut tavoitteellisempaa. Tavoitteita mitataan kahvihuoneen seinällä olevilla mittareilla, jotka ovat kaikkien näkyvillä. Se saattaa myös lisätä kilvoittelua, kun kaikki näkevät toistensa tekemät vierailut ja työelämäkontaktit, pedagogiset kokeilut,opiskelijoiden tekemät aloitteet sekä hanketyön.

Opettajien viikkopalaveri on nimetty ”Onnistumisten palaveriksi”, jonka tavoitteena luoda positiivisia onnistumisia ja hyödyntää positiivisuuden psykologiaa. Asiat jotka käydään läpi palaverissa, tulevat myös onnistumaan jos uskomme ja luotamme siihen itse.Jos jokin asia menee pieleen, pyrimme oppimaan virheistä ja ”mokat” ovat myös eräänlainen yhteisön käytevoima. Pyrimme suhtautumaan virheisiin huumorilla ja sallien.

Opiskelijoiden eli ”asiakkaiden”suuntaan pelillisyys ilmenee mm. seuraavalla tavalla. Jaksojen vaihtuessa onaina koko lukion yhteinen jaksotapaaminen nimeltä ”Välikohtaus”. Kohtaamisen järjestelyvastuu on kiertävä ja siihen osallistuvat ykköset, kakkoset, abit,tutorit, opettajat ja oppilaskunta. Sisältö on sinänsä vapaa, mutta ohjelmaa tulee olla 15 min ajan ja sen tulee olla rentouttavaa, hauskaa ja yhteisöllistä – ei tiedottavaa.Lopuksi rehtori palkitsee jakson hyvän teon. Palkittava voi olla opiskelija,opiskelijajoukko tai opettaja. Oletamme tämän lisäävän hyviä tekoja yhteisössämme.

Lukioon kuulumisen tunnetta lisää runsas opiskelijoiden runsas osallistaminen lukion toimintaan (tiimit, opettajainkokoukset, vanhempainkerho,lukion vuosittaiset tapahtumat). Viimeksi opiskelijat saivat nimetä lukionluokat uudelleen. Informaation ja neuvojen kysyminen lukion Facebookin kautta lisää opiskelijoiden omistajuutta ja joukkoistaa ongelmanratkaisua. Viimeksi kysyimme ohjeita, vinkkejä ja neuvoja tiimi- ja projektiluokan kalustukseen.
Aki Puustinen, rehtori
Muuramen lukio

torstai 17. tammikuuta 2013

iPad-video ja YouTube liikunnan lukiodiplomissa

Elimäen lukion 1. vuosikurssin opiskelijan Jonna Pitkänen suorittaa liikunnan lukiodiplomia. Tanssin koreografia on Jonnan oma. Siihen liittyen hänellä oli tanssiesitys Kouvolan koulujen KOUahead-jatko-opiskelumessuilla. Liikunnanopettaja kuvasi sen videokameralla toisesta suunnasta ja minä iPadilla lavan yläpuolella olevalta parvelta. 

Lukiodiplomin suorituksissa tarvitaan kaksi arvioijaa. Opiskelija pystyy nyt lähettämään YouTube-linkin tanssinopettalle, joka voi näin osallistua suorituksen arviointiin. Vaikka otin videon kaiteiseen nojaamalla, niin siinä oli hieman liikettä. Tietoja päivittäessäni YouTube ehdotti sen oman kuvanvakautusohjelman läpiajoa. Se kesti jonkin aikaa, mutta poisti kuvasta heilunnan. 

Video on otettu iPad2:lla, joten kuvan laatu ei ole paras mahdollinen varsinkaan sisätiloissa. Kuitenkin se nopeuden ja vaivattomuuden sekä helpon jakomahdollisuuden ansiosta on todella kätevä juuri tällaiseen tarkoitukseen, jossa suorituksen toinen arvioija ei ole koulun oma opettaja. 

Liikunnan lukiodiplomista EDU.fi-sivustolla.


Kari Rajala, rehtori, Elimäen lukio

keskiviikko 16. tammikuuta 2013

iPadit opetuksessa webinaari:JAMK

Jyväskylän seudulla tehdään hienoa yhteistyötä tablet-teknologian opetuskäytön kokemusten jakamisessa. Jyväskylän koulutuskuntayhtymän ammattiopiston ja lukion yksiköt ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu ovat järjestäneet tablet-tapahtumia ja myös webinaareja. Seuraava tallenne ja diasarja ovat 16.1.2013 JAMKin järjestämästä webinaarista, jossa pidin esityksen Mobiluck-hankkeen kokemuksista. 



 Diasarja esityksestä



Tallenne:


Jamk-webinaari iPadit opetuksessa

maanantai 14. tammikuuta 2013

QR koodit luokkatiloissa

Muuramen lukiossa järjestettiin nimikilpailu luokkien uudelleennimeämiseksi. Vanhat ja tylsät luokkien nimet kuten LRE, LRE 1, LRE 2, LUE jne muutettiin vastaamaan paremmin tätä päivää. Opiskelijat saivat antaa nimiehdotuksia, joista sitten valittiin parhaat. Oppiaineita ja uusia nimiä tukemaan opettajat saivat miettiä puolestaan mieleisensä QR koodin luokan ovenpieleen. Koodin tuli tukea kyseistä oppiaineita, sillä voi esitellä jonkun kohteen tai itsensä tai koodin takaa tuli löytyä jotakin lisäarvoa opetukseen. Tässä muutamia luokkien nimiä ja niitä tukevia koodeja. Luokat ovat Huvikumpu (ruotsi), Error (atk), Jukola (äidinkieli) ja T-square (englanti). Hauskaa ja hyödyllistä !

T.Aki Puustinen
Rehtori
Muuramen lukio









sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Pisnes Kämp 2012 ja iPadit

Järjestimme Muuramen lukiossa nykyisille ysiluokkalaisille yrittäjyysleirin, jossa oli kestävä kehitys kantavana teemana ja osana. Ysit loivat illan aikana ryhmissä omat yrityksensä ja dokumentoivat oman oppimisprosessinsa iPadeilla. He käyttivät Doceria, Funny Movie makeria ja iMovieta. Loistavia trailereita syntyi ja sitäkin parempia yrityksiä. Dokumentointiin iPad on ihan omiaan varsinkin kun on soipvat sovellukset. Kuten kuvasta näkee hauskaahan meillä oli:) To be continued...

perjantai 11. tammikuuta 2013

Etämatikkaa Adobe Connectissa läppärin ja iPadin avulla

Pidämme matematiikan ryhmäkurssien opetustuokioita Adobe Connect-
verkkokokousympäristössä. Nettiympäristö asettaa erityisiä haasteita matematiikan opetukseen. Matematiikkaa on vaikea vaan luennoida kalvosarjojen avulla, koska asioiden hahmottaminen vaatii usein käytännön laskemista. Matematiikan kaavojen latominen esimerkiksi AC:n notes-työkalun avulla on mahdotonta ja valkotaulu on usein hidasliikkeinen eikä sen hienomotoriikka ole parhaasta päästä. Internet-yhteyksien tökkiminen ja hitaus kömpelöittävät näkymää entisestään. 
 
Tämän ongelman takia matematiikan opetusta AC.ssä on jouduttu räätälöimään eri tavoin. Jos opetusta lähetetään luokasta, voidaan opettajan taulutyöskentelyä kuvata AC:hen lähetettäväksi. Opettajan kirjoittama teksti voidaan lähettää myös dokumenttikameran avulla. Yksi etänä toimiva opettaja on hankkinut käyttöönsä piirtopöydän laskujen esittämistä varten. 
 
Matematiikan ryhmäkursseilla aloittaessani minulla ei ollut juurikaan kokemusta AC:n piirto-ominaisuuksista eikä käytössäni ollut muitakaan teknisiä välineitä. Päätin kokeilla iPadin Adobe Connect-appsia ja kosketusnäyttökynää ensi töikseni, meillä sattui olemaan mobiilihanke juuri silloin hyvässä vauhdissa ja uusia iPadin käyttötapoja etsittiin. 
 
 
 
IPadin AC-sovellusta on helppo oppia käyttämään, jos on tottunut AC-käyttäjä. Samat toiminnot löytyvät, mutta käytännön syistä näkymän vasemmassa reunassa olevasta pystypalkista. Koska tarvitsen opetustilanteessa sekä mikkiä että kuulokkeita (jotka eivät sovellu iPAdille), turvaudun kaikumisen estämiseksi käyttämään läppäriä iPadin rinnalla. Tällöin suljen iPadin oman mikin ja kaiuttimet ja puhun koneen kautta. Hallinnoin AC.tä koneeltani ja kirjoittelen laskuja iPadin kosketusnäytölltä. Puhe ja siihen liittyvä toisaalta esitettävä lasku lienevät tulleen ulos suunnilleen samassa tahdissa, ainakaan kukaan opiskelijoista ei ole rohjennut mainita asiasta. 
 
IPadin kosketusnäyttö toimii kohtuullisesti tarkoituksessani ja laskut ilmestyvät AC:hen ilman näkyvää haparointia. Selektiivisyydessä on pientä ongelmaa: aina kaikki viivat eivät "tallennu" näytölle haluamallani tavalla vaan tekstiä täytyy parsia jälkikäteen. Tämä johtunee siitä, että kosketusnäyttö reagoi nimenomaan kosketuksiin. Ipadia käytettäessä täytyy opetella hiukan lennokkaampi kirjoitustapa ja nostaa kynä näytöltä useammin.
 
Ison taulun kanssa työskentelemään tottuneelle opettajalle iPadin kosketusnäyttö antaa aika pienen reviirin hengentuotteiden esittelyyn. Tässä opettaja oppii itsekin kohtuullisuutta.  Aivan kaikkia laskuja ei iPadilla kannata alkaa esittää. Parhaiten välineelle sopivat esimerkit ovat jokseenkin ytimekkäitä. Pitkien todistusten esittämiseen kannattaa verkko-opetuksessa miettiä muita tapoja.  
 
Muutamia kertoja ongelmia aiheutti se, että iPad ei pysynyt langattomassa verkossa ja akuutissa tilanteessa oli päädyttävä suunnitelmaan b eli hiiripiirtämiseen kannettavalla, joka ei todellakaan ole käyttäjäystävällisin tapa esittää matematiikkaa julkisesti! 
 
Muutamasta ongelmasta huolimatta aion jatkaa kokeilujani. On tarkoitus kokeilla esimerkiksi laskujen esivalmistelua ja käyttää AC:ta vain niiden kypsentämiseen eli omilla merkinnöillä täydentämiseen. 
 
Saara Kotkaranta
Otavan Opisto

Mobiluck schools on the map - Mobiluck-koulut kartalla


Näytä Mobiluck Finland suuremmalla kartalla