Radiosta tulee paljon hyviä ohjelmia, mutta usein väärään aikaan. Podcastit ovat mainio palvelu, jonka avulla voit kuunnella ohjelmia itsellesi sopivana aikana tietokoneella, tabletilla, puhelimella tai muulla laitteella, joka pystyy latamaan podcasteja. Podcastien vahvuus on, että voit ladata niitä ympäri maailmaa. Podcastit eivät ole ainoastaan äänitteitä vaan myös videoita. Suosituin kotimainen videopodcast on animaatiosarja Pasila.
Wikipedia valottaa podcastin nimeä seuraavasti:
Itse sana podcasting tulee sanoista iPod ja broadcasting, joka viittaa audiotiedostojen siirtämiseen Applen MP3-soittimeen. Koska iPod ei kuitenkaan ole välttämätön podcastin kuunteluväline, termi on myöhemmin määritelty myös lyhenteeksi sanoista ”portable on demand”. Termi ”podcasting” tuli tunnetuksi vuonna 2004 ja Suomessa ensimmäiset podcastit aloitettiin vuonna 2005.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Podcasting
Kun tilaat podcastin tietokoneeseen, tablettiin, matkapuhelimeesi tai muuhun laitteeseen, niin ohjelmasarjan otsikot päivittyvät laitteesesi automaattisesti, minkä jälkeeen voit ladata audion. Kun ohjelma on latautunut voit joko kuunnella sen heti tai tallentaa sen myöhemmin kuunneltavaksi.
Voit valita usean podcastsovelluksen välillä iPadille App Storesta ja Android-laitteille Play Storesta. Jatkossa käsittelen podcastia iPadille
Itse valitsin Applen oman maksuttoman sovelluksen
Podcast, joka (tietysti) on ensin tarjolla, kun hakusanaksi App Storeen laittaa
podcast.
Kuunneltavia ja katsottavia ohjelmia etsit Storesta. Siellä ohjelmia on luokiteltu monella tavalla. Jos laitat hakusanaksi esim. BBC tai YLE, niin saat näkyviin niiden laajan podcastvalikoiman. Voit myös hakea tietyn ohjelman nimellä.
Omia suosikkejani ovat mm. BBC:n lyhyet kieliohjelmat
The English We Speak ja
6 Minute English. Mukava tapa opiskella nykyenglantia ja erilaisia sanontoja! Ne voi toki kuunnella myös tietokoneella netistä selaimella. Niihin on siellä myös laaja lisämateriaali.
Uusien jaksojen otsikot päivittyvät automaattisesti podcastohjelmaan. Voit kuunnella ne suoratoistona tai tallentaa ne laitteelle offline-tilassa (esim. lentokoneessa) kuunneltavaksi.
Itse ohjelman käyttöliittymä on erittäin yksinkertainen käyttää. Jos klikkaat ohjelmaa kuunnellessasi ohjelman kuvaketta, niin näkymä vaihtuu kelanauhurin animaatioksi. Siinä on sormella helppo kelata ohjelmaa eteen- ja taaksepäin.
Joillain ohjelmilla iPadin kuuluvuus ei ole kovin hyvä, mutta tässä podcastsovelluksessa en ole ongelmaa huomannut. Aina tietysti voi laittaa lisäkaiuttimet, jos äänitteitä kuuntelee esim. keittiössä ruokaa laittaessa tai tiskatessa.
Lopuksi tämän postauksen kirjoittamisen tekniikasta. Kuvat olen ottanut iPadin ruutukaappauksella eli klikkaamalla samanaikaisesti koti- ja virtapainikkeita lyhyesti (ks. vinkit painikkeiden käytöstä
JAMK:n iPad-blogista). Kuvat olen siirtänyt iPadin Blogger-sovelluksella tähän postaukseen. Siinä kuvia ei voi sijoitella eikä kokoa säätää, joten sen olen tehnyt samalla, kun olen tekstiä muokanut. Kuvan muokkaaminen on helppoa: viet vain kursorin kuvan päälle, jolloin saat kokoon ja asetteluun liittyvät valikot näkyviin.
Kari Rajala
rehtori
Elimäen lukio