torstai 27. marraskuuta 2014

Hopscotch esitystyökaluna - Positiiviset palautteet


Olin kohdannut epäkohdan opettajan työssäni ja päätin pyytää apua sen ratkaisemiseksi Tieto- ja viestintätekniikka opetuksessa -ryhmältä. Kyseessä oli siis joukkoistamisen (crowdsourcing) hyödyntäminen Facebookissa. Lähetin ryhmälle seuraavan viestin:


"
"Virka-apupyyntö"

Hei!

Meillä on Wilmassa kaksi vaihtoehtoa antaa positiivista palautetta: "aktiivinen tuntiosallistuminen" ja "positiivinen palaute". Negatiivisia on kahdeksan (!) kappaletta. Olisiko teillä ehdottaa lisää hyviä vaihtoehtoja (tyyliin: suorittaa tehtävät huolellisesti, ottaa luokkakaverit hyvin huomioon tms.). Tarkoituksena on siis tukea nuoren kasvua (positiivisen psykologian periaattein).

:)

t:Tommi
"


Ottaen huomioon, että postaukselle tuli nopeasti yli 80 tykkäystä, näytti selvästi siltä, että asia koettiin tärkeäksi. Kommenteissa pohdittiin mm. sitä millä tavalla opettajat antavat palautetta oppilailleen ja minkälaisia positiivisia merkintöjä oli käytetty. Sain keskustelusta hyviä ideoita ja päätin tehdä listan uusista positiivisista merkinnöistä. Taustalla oli ajatus, että opiskellessaan oppilaan tulisi oppiaineiden tietojen ja taitojen lisäksi oppia ns. metataitoja, jotka mm. auttavat häntä oppimaan itsenäisemmin ja ottamaan myös toiset paremmin huomioon.


Tein "metataidoista" 15-kohtaisen listan, aluksi tekstinä, sitten ajattelin kokeilla, miten Hopscotch-ohjelma taipuisi "esitystyökaluksi". Olin jo aiemmin käyttänyt kyseistä ohjelmaa (visuaaliseen) koodaamiseen ja pelien tekemiseen. Sittemmin Hopscotch-peleistä alkoi tulla oppimispelejä, ja nyt testasin miten tekstien animointi toimisi itsekoodaamalla esitystyökalulla...


Tässä Youtube-video, jonka kuvasin Metataidot-projektista:




Jos sinulla on iPad ja siinä Hopscotch-ohjelma, voit ladata esityksen tästä linkistä:
https://c.gethopscotch.com/p/sjcet4n
 
Lopuksi päätin myös perustaa Facebookiin ryhmän "Hopscotch oppimisessa", jossa kaikki halukkaat (ja varsinkin innokkaat opettajakollegat) voivat jakaa oppimispelejään ja kokeilujaan, sekä keskustella siitä, miten Hopscotch edistää oppimista. Tästä on hyvä jatkaa! :)


P.S. Tervetuloa myös "Eheyttävä oppiminen" ja "Pearltrees oppimisessa" -FB-ryhmiin!




keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Green Screen -videopaja Iloa oppimiseen -seminaarissa

Mobiluck-tiimi piti lukuisia pajoja Ilopäivillä Jyväskylässä. Tässä Green screen -pajan diat. Esityksessä mukana oleva Jonathan Wylien videotutoriaali opastaa muutamassa minuutissa iPadin ja Green screen by Doink -sovelluksen käytön. 



 

perjantai 21. marraskuuta 2014

Sari Lantto 1:1 ratkaisu koulun toimintaympäristön kehittäjänä

Ylitornion yhteiskoulun lukion rehtori Sari Lantto oli Mobiluck-hankkeen kutsumana Iloa oppimiseen -seminaarissa Jyväskylässä esittelemässä iPad 1:1 ratkaisua koulun toimintaympäristön kehittäjänä. Kiitokset Sari innostavasta esityksestä! 

Videostreemaus on upotettu Jyväskylän yliopiston sivulta


keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Hopscotch-paja - Iloa oppimiseen kaikkialla



Pidin Iloa oppimiseen kaikkialla -seminaarissa kaksi Hopscotch-pajaa, joissa opettelimme koodausta ja pelien tekemistä. Osallistujia oli hyvin mukana ja intoa tuntui riittävän siinä määrin, että omia tuotoksia alkoi syntyä jo seminaarin aikana. Oli ilo huomata, kuinka opettajat lähtivät Hopscotch-koodaukseen mukaan ja esittivät myös useita kysymyksiä pajanpitäjälle.
 
Itselleni Jyväskylän "ILO"-päivät olivat monellakin tapaa ainutlaatuiset. Palasin takaisin opiskelukaupunkiini, mutta tällä kertaa vähän eri roolissa. Tutustuin JAMKin upeisiin tiloihin, kuuntelin asiantuntevia ja innostavia luennoitsijoita ja ehdin myös toisten pitämiin pajoihin, joissa sain uusia näkökulmia ja mahdollisuuden verkostoitumiseen.

Seminaarin järjestelyt sujuivat hienosti ja päivillä oli edelleen tuttu innostunut ja positiivinen henki. Mobiluckin porukat olivat vahvasti esillä ja oli mahtavaa huomata, miten ammatillinen puoli ja yliopisto olivat yhdessä luomassa tätä opetusalan huipputapahtumaa Jyväskylässä.

Ohessa vielä linkit Hopscotch-pajan Google Slides -esitykseen sekä kokeiluihin Pearltrees-ohjelmassa. Kiitos iloisista päivistä! :)

 











 
 





tiistai 18. marraskuuta 2014

iPad ja teknologia maantieteen ja biologian opetuksessa

Iloa oppimiseen -seminaarin pajassa Voionmaan lukion maantieteen ja biologian opettaja Kimmo Puttonen piti seuraavan esityksen, jossa käsiteltiin mm. Socrativen, Poppletin ja iPadien hyödyntämistä opetuksessa.





maanantai 17. marraskuuta 2014

Videoscribe esitystyökalu

Millainen ohjelma on Videoscribe? Miten sitä käytetään ja millaisia ovat videoscribellä luodut esitykset:

Videoscribe esitystyökaluna -Prezi






Tässä ohjevideo, jonka avulla voi itsenäisesti opetella käyttämään videoscribe sovellusta iPadilla. Video näytettiin ILO-päivillä 2014 pitämässäni pajassa, jossa esittelin kyseisen sovelluksen käyttöä.