perjantai 11. tammikuuta 2013

Etämatikkaa Adobe Connectissa läppärin ja iPadin avulla

Pidämme matematiikan ryhmäkurssien opetustuokioita Adobe Connect-
verkkokokousympäristössä. Nettiympäristö asettaa erityisiä haasteita matematiikan opetukseen. Matematiikkaa on vaikea vaan luennoida kalvosarjojen avulla, koska asioiden hahmottaminen vaatii usein käytännön laskemista. Matematiikan kaavojen latominen esimerkiksi AC:n notes-työkalun avulla on mahdotonta ja valkotaulu on usein hidasliikkeinen eikä sen hienomotoriikka ole parhaasta päästä. Internet-yhteyksien tökkiminen ja hitaus kömpelöittävät näkymää entisestään. 
 
Tämän ongelman takia matematiikan opetusta AC.ssä on jouduttu räätälöimään eri tavoin. Jos opetusta lähetetään luokasta, voidaan opettajan taulutyöskentelyä kuvata AC:hen lähetettäväksi. Opettajan kirjoittama teksti voidaan lähettää myös dokumenttikameran avulla. Yksi etänä toimiva opettaja on hankkinut käyttöönsä piirtopöydän laskujen esittämistä varten. 
 
Matematiikan ryhmäkursseilla aloittaessani minulla ei ollut juurikaan kokemusta AC:n piirto-ominaisuuksista eikä käytössäni ollut muitakaan teknisiä välineitä. Päätin kokeilla iPadin Adobe Connect-appsia ja kosketusnäyttökynää ensi töikseni, meillä sattui olemaan mobiilihanke juuri silloin hyvässä vauhdissa ja uusia iPadin käyttötapoja etsittiin. 
 
 
 
IPadin AC-sovellusta on helppo oppia käyttämään, jos on tottunut AC-käyttäjä. Samat toiminnot löytyvät, mutta käytännön syistä näkymän vasemmassa reunassa olevasta pystypalkista. Koska tarvitsen opetustilanteessa sekä mikkiä että kuulokkeita (jotka eivät sovellu iPAdille), turvaudun kaikumisen estämiseksi käyttämään läppäriä iPadin rinnalla. Tällöin suljen iPadin oman mikin ja kaiuttimet ja puhun koneen kautta. Hallinnoin AC.tä koneeltani ja kirjoittelen laskuja iPadin kosketusnäytölltä. Puhe ja siihen liittyvä toisaalta esitettävä lasku lienevät tulleen ulos suunnilleen samassa tahdissa, ainakaan kukaan opiskelijoista ei ole rohjennut mainita asiasta. 
 
IPadin kosketusnäyttö toimii kohtuullisesti tarkoituksessani ja laskut ilmestyvät AC:hen ilman näkyvää haparointia. Selektiivisyydessä on pientä ongelmaa: aina kaikki viivat eivät "tallennu" näytölle haluamallani tavalla vaan tekstiä täytyy parsia jälkikäteen. Tämä johtunee siitä, että kosketusnäyttö reagoi nimenomaan kosketuksiin. Ipadia käytettäessä täytyy opetella hiukan lennokkaampi kirjoitustapa ja nostaa kynä näytöltä useammin.
 
Ison taulun kanssa työskentelemään tottuneelle opettajalle iPadin kosketusnäyttö antaa aika pienen reviirin hengentuotteiden esittelyyn. Tässä opettaja oppii itsekin kohtuullisuutta.  Aivan kaikkia laskuja ei iPadilla kannata alkaa esittää. Parhaiten välineelle sopivat esimerkit ovat jokseenkin ytimekkäitä. Pitkien todistusten esittämiseen kannattaa verkko-opetuksessa miettiä muita tapoja.  
 
Muutamia kertoja ongelmia aiheutti se, että iPad ei pysynyt langattomassa verkossa ja akuutissa tilanteessa oli päädyttävä suunnitelmaan b eli hiiripiirtämiseen kannettavalla, joka ei todellakaan ole käyttäjäystävällisin tapa esittää matematiikkaa julkisesti! 
 
Muutamasta ongelmasta huolimatta aion jatkaa kokeilujani. On tarkoitus kokeilla esimerkiksi laskujen esivalmistelua ja käyttää AC:ta vain niiden kypsentämiseen eli omilla merkinnöillä täydentämiseen. 
 
Saara Kotkaranta
Otavan Opisto

6 kommenttia:

 1. Matematiikan oppimiseen riittää kolme "työkalua": tarpeeksi hyvä lähdeteos + kunnolliset malliratkaisut, kirjoitusvälineet ja keskittymiskyky. Yleensä aina ensimmäinen puuttuu tai on kehno ja viimeksi mainittu puolestaan hankalin saavuttaa.

  Olen tehnyt sivuainegradun matematiikasta.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Saara tästä esittelystä! Itse olen käyttänyt AC:ssa piirtoalustaa. Se toimii ihan kohtuullisesti, tosin uskon että suurimmat vaikeudet AC:n whiteboardin käytössä liittyvät sen itsensä huonoon laatuun/tarkkuuuteen.

  Tästä kirjoituksesta tuli mieleen, että oletko jo kertonut täällä iPadin ShowMe-sovelluksen käyttökokemuksista matematiikan etäopetuksessa. Se vaikutti oikein näppärältä. Sitä ajattelin itse kokeilla sitten, kun saan iPadin käyttööni.

  VastaaPoista
 3. Elimäen lukion opiskelijan ShowMe:n testauksia matematiikassa. Sehän yksinkertainen käyttää. Ainut ongelma on, että siinä on vain yksi sivu esitystä kohti, kun ExplainEverythingissä niitä on rajattomasti.
  http://www.showme.com/search/?q=Rikkokiri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso kiitos tuosta ExplainEverything-vinkistä! Olen sen varmaan joskus kuullut, mutta ihan oli päässyt unohtumaan.

   Poista
  2. http://www.youtube.com/user/Rikkokiri/videos?view=0.

   Poista
  3. Tuossa siis saman opiskelijan kokeiluja ExplainEverythingillä.

   Poista