keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Taiwan tiimin Reissaaja -lehti Issuu versiona.

Muuramen lukion yrittäjyystiimi (Taiwan -ryhmä) toteutti Reissaaja -lehden, jolla kustannetaan lokakuun Taipein matkaa. Lehden jutut, kuvaus, taitto, mainosten myynti ja markkinointi sekä Issuu nettilehti ovat opiskelijoiden käsialaa. Ni hao ja hyvää kesälomaa !

http://issuu.com/yrittajyysryhma/docs/reissaaja_nettilehti

Labdisc Physio ja etäisyyden mittaus

Labdisc Physio ja etäisyyden mittaus


Labdisc Physio on pienen soppakulhon kokoinen laite, jolla voi tehdä erilaisia fysikaalisia mittauksia. Laite soveltuu hyvin peruskoulun ja lukion luonnontieteellisten opintojen apuvälineeksi. Laitteen ehdottomia etuja ovat helppokäyttöisyys ja edullisuus suhteessa anturien lukumäärään. Laitteen saa helposti kytkettyä erilaisiin päätelaitteisiin (kuten iPad) bluetooth-linkin avulla. Päätelaitteita varten löytyy GlobiLab sovellus, jolla voidaan etäkäyttää mittausvälinettä ja analysoida siitä saatua dataa. GlobiLab on käytettävyydeltään erinomaista luokkaa ja siihen kannattaa tutustua, vaikkei itse mittalaitetta omistaisikaan. Suurena plussana sovelluksen mukana tulee hyvät ohjeet ja iso määrä esimerkkidemonstraatioita opiskelua ja oppilastöitä varten.

Labdisc Physio on suunniteltu ensisijaisesti fysiikan opiskelua ja demonstraatioita varten. Samaan tuoteperheeseen kuuluu useita mittareita, joista kukin on suunniteltu omalle kohderyhmälleen: kemian tai biologian opiskelijoille, alakoululaisille ja niin edelleen. Käyttökohteen soveltuvuus määräytyy viimekädessä laitteen anturivalikoiman perusteella. Labdisc Physiossa antureita on kahdeksan kappaletta: voltti- ja ampeerimittarit, kaasunpaine- ja lämpötilamittarit, valoisuus- ja äänenvoimakkuusmittarit, kolmiakselinen kiihtyvyysmittari, sekä etäisyysmittari. Lisäksi laitteesta löytyy kaksi usb-porttia, joihin voi kytkeä erilaisia erikseen hankittavia mittalaitteita.

Voltti- ja ampeerimittari toimivat kokemukseni perusteella opetuskäytössä moitteettomasti. Sama pätee valoisuus- ja  lämpötilamittareille. Äänenvoimakkuutta ja painetta mittaavia antureita en ole vielä päässyt järkevällä tavalla testaamaan. Kiihtyvyysmittari on todella herkkä. Sillä tekemäni kokeet ovat enemmän tai vähemmän menneet pieleen. Anturin käyttö vaatii selvästi harjaantumista. Viimeisen anturin, eli etäisyysmittarin päätin ottaa tarkempaan tarkasteluun. Paperilla se lupaa paljon ja esimerkkidemonstraatioiden perusteella ajattelin, että anturiahan voi käyttää vaikka mihinkä. Esimerksi youtubesta löytyvä FreeFall Experiment lupaili paljon mittarin tarkkuudesta ja helppokäyttöisyydestä. Itse en kuitenkaan onnistunut toistamaan koetta. Kokeilin sitä peräti kahdella eri mittarilla, kun ajattelin toisen anturin olevan epäkunnossa. Tulos oli kuitenkin sama.

Suoritin kaiken kaikkiaan kymmeniä kokeita Labdisc Physion etäisyysmittarilla. Havaintojeni perusteella mittarin toimivuudesta voisi antaa korkeintaan tyydyttävän arvosanan. Mittari vaati todella vakioidut olosuhteet toimiakseen hyvin. Pyrin kokeissani systemaattisesti sulkemaan pois mahdollisia ongelmanaiheuttajia, kuten mittarin ja sovelluksen väärät asetukset, mitattavan kohteen muoto ja pintamateriaali, ympäristön akustiset ominaisuudet, jne. Vaikka suosittelen yleisellä tasolla Labdisc-laitteita oppilaitoskäyttöön, joidenkin anturien käyttökelpoisuuteen suhtaudun kriittisesti. Etäisyysmittari kuuluu näiden antureiden joukko. Oheisessa videossa esittelen opiskelijoiden kanssa etäisyysmittarin toimivuutta arkipäiväisissä olosuhteissa.

tiistai 13. toukokuuta 2014

12.5-13.5 vierailu Tanskan 1:1 - kouluihin

Kolmen tunnin unien jälkeen on aivan oikea aika muistella kuvapostauksella viimeisen parin päivän tiivistä mutta sitäkin antoisampaa reissua Tanskaan. Applen ja IlonaIT:n järjestämällä matkalla 37 hengen ryhmä eri puolilta Suomea tutustui tanskalaisiin 1:1 -kouluihin. Ensimmäisenä kohteena oli hulppeisiin tiloihin rakennettu aikuisoppilaitos VUC.  Rakennus oli monessa tasossa oleva oppimisen majakka. Oppituntien aika siirryttiin eri kerroksessa oleviin tiloihin aina kyseisen tarpeen mukaan, esimerkkinä alla oleva rauhallinen dialogitila.







Toisena vierailukohteena oli Odderin kunnan peruskoulu. Koko kunnan koulutoimi sekä kunnan virkamiehet olivat iPadien 1:1 -toteutuksessa mukana. Tärkein viesti itselleni oli alla olevan dian viesti The learner as producer




Viimeisenä matkakohteena oli Orestal Gymnasium Kööpenhaminassa. Ulkoisesta talo oli hyvin samanlainen kuin VUC. Iso, avara, tilat eri kerroksissa. Koulussa aloitettin digitalisoituminen jo 2005. Nyt vuosi vuodelta on edetty hieman uusin askelin. Suurimmalla osalla opiskelijoista on sekä kannettavat että iPadit ja käyttävät sitten niitä oman valintansa mukaan. Vaikka pääosa laitteista on iOS-käyttöjärjestelmää, on osalla myös Windows ja Android-laitteita eli kyseessä on BYOD-toteutus. Tosin koulu on ostanut opiskelijoille iPadit. Oppimisalustana BYOD-mallissa toimii Googlen palvelut eli opiskelijat hyödyntävät mm Google Driven mahdollisuuksia. Koulussa on myös oma it-tuki. Mahtava reissu, herätti paljon ajatuksia mm. oman kaupungin Jyväskylän koulutuskuntayhtymän lukioiden BYOD-mallin toteuttamismahdollisuuksista.