tiistai 13. maaliskuuta 2012

IPad-riippuvuutta Kauhavalla



Kuuden lukion hankkeen kautta saadut iPadit laitettiin jakoon vuoden alussa Kauhavan lukiossa. Ensimmäiseksi opiskelijaporukaksi valikoituivat lukion yrittäjyyden projektikurssille valitut lukiolaiset. Kauhavan lukio toimi pioneerina Etelä-Pohjanmaalla iPadien käyttöönotossa lukiokoulutuksessa, mikä pantiin merkille mm. Opinlakeus-messujen yhteydessä tammikuussa 2012. Saimme samoihin aikoihin koko hankkeelle runsaasti myönteistä huomiota ja nostetta maakuntalehdissä Ilkka ja Pohjalainen.

Neljännessä jaksossa yrittäjyyden projektikurssilaiset hyödynsivät iPadia varsin perinteisellä tavalla tiedonhakuun ja muistiinpanojen tekemiseen, koska kurssin pääpaino on ollut lukion työosuuskunnan perustamisessa ja elokuvateatteri Y-Kinon kioskitoiminnan käynnistämisessä. Laitteet kerättiinkin opiskelijoilta pois neljännen jakson lopussa. Kaikesta näki kuitenkin, että he olivat hyvin tyytyväisiä saamiinsa premium-luokan mobiililaitteisiin.

Viidennessä jaksossa lukion vakinaiset viranhaltijat osallistuivat appsrulettiin talvilomaa edeltäneellä viikolla. Osa opettajista innostui laitteista niin paljon, että haluaa tilata oman sormitietokoneen. Suunnittelemmekin iPadien yhteishankintaa. Joten ystävämme IlonaIT:ssä: olkaa hereillä!

Lukiolaisemme ovat monipuolisimmin tutustuneet iPadiin matematiikan opetuksessa. Kannattaa siis tutustua tässä blogissa lehtori Janne Ylisen blogikirjoitukseen  Mitä matematiikan opiskelua tukevia sovelluksia iPad-tarjoaa .

Itse sain iPadit jakoon oman Eurooppa-kurssini kahdeksalle opiskelijalle talviloman jälkeisellä viikolla. Mielihyvä uudesta laitteesta oli melkoinen opiskelijoiden keskuudessa. Olen itsekseni miettinytkin, meneekö joku heistä iPadin kanssa jopa nukkumaan illalla. Toivottavasti laiteaddiktio ei kuitenkaan ole niin voimakas, että mobiililaite on saatava mukaan saunan lauteille asti. Tämä voisi käydä lukiolle kalliiksi. 

Eurooppa-kurssimme opiskelijoita varten oli hankittu tietyt ilmaiset perusappsit Dropboxista Twitteriin. Toistaiseksi kallein kaikille hankkimamme Apps on ollut Quickoffice Pro HD. Erilaisten sovellusten hankinta ja käyttö on ollut toistaiseksi vielä suppeahkoa. Tähän on vaikuttanut se, että budjettirajoitteiden takia päivitimme masterkoneeksi oman pari vuotta vanhan iMac-koneeni, kun olimme ensin ostaneet SnowLeopard-lisenssin hankkeen laitetoimittajalta. Synkkaaminen on toteutettu köyhän miehen hubiratkaisuilla tähän asti.

Eurooppa-kurssilaisille asennettiin iPadeihin mm. European Union Factbook –sovellus, jota on käytetty pääasiallisesti tiedonhakuun. Muistiinpanojen ja kurssitehtävien suorittamiseen on tarvittu Quickofficea. Koska Eurooppa-kurssia viedään eteenpäin osittain myös verkko-oppimisympäristö Moodlessa, teemme siellä tutuksi joitakin sosiaalisen median välineitä. Opiskelijat kirjoittavat Moodlen Wikiin mm. lehdistötiedoteharjoitusta ja chattaavat myöhemmin Euroopan tulevaisuuden haasteista.

YH4-kurssille tulee ensi viikolla kovan tason Eurooppa-asiantuntija, entinen kauhavalainen europarlamentaarikko Kyösti Virrankoski. Olemme opiskelijoiden kanssa sopineet, että kaksi heistä tekee haastattelun, jonka kolmas opiskelija kuvaa iPadilla. Tämän jälkeen hankimme iMovie-ohjelman videoeditointia varten. Tarkoitus on siis käyttää tablettikonetta omien esitysten tuottamiseen ja julkaisemiseen YouTubea myöten. Testaamme ryhmän kanssa myös Twitteriän käyttöä opetuksessa kurssin loppupuolella.

Mobiilioppimisen kannalta haasteellisinta on kenties ollut vetäjien moninaiset kiireet  hankkeiden toteuttamisssa. Oma tietämys eri sovelluksista on vielä liian ohutta ja appsien käytön opettamiseen pitäisi uhrata selvästi enemmän aikaa, joka puolestaan voi haitata kurssisisältöjen opiskelua. Mutta eivätköhän sekä opiskelijoiden että opettajien taidot kartu matkan varrella ;-). 

Toni Uusimäki

Mitä matematiikan opiskelua tukevia sovelluksia iPad tarjoaa?


Kauhavan lukion kokemuksia

Toistaiseksi lukion matematiikan opiskelua tukevia sovelluksia on ollut vaikea löytää. Sovellukset ovat ensisijaisesti suunnattu peruskouluikäisille. Pääsy internetiin tarjoaa toki suuren määrän opiskelumateriaalia ja joukon online-sovelluksia. Online-sovellusten käyttöä rajoittaa valitettavasti laitteen Flash ja Java –tuen puuttuminen.

Testaukseen päätin ottaa mukaan kaksi iPad-sovellusta Algebra Touch ja QuickOfficen taulukkolaskimen. Algebra Touchia testasimme jo opiskelussa. Useimpien mielestä sovelluksen tehtävät olivat kuitenkin liian helppoja lukio-opiskeluun. Testistä on kerrottu enemmän alempana.

Nettisovelluksista käyttöön valittiin Wolfram Alpha –matemaattinen hakukone ja yleinen tiedon haku esim. Googlella.

Laskinsovelluksia löytyy monenlaisia, mutta niiden käyttö laskimen sijasta on kyseenalaista. Opiskelijan oma laskin on hänen työvälineensä ylioppilaskirjoituksista ja sen käytön opiskelija tulisi osata parhaiten. Laskimen rinnalle iPad-laite tarjoaa perinteisiä kuvaajan piirto-ohjelmia kuten esimerkiksi PocketCAS. Taulukkolaskenta ohjelmat ovat hieman vaikeakäyttöisiä sormikäyttöliittymällä, mutta niitä on tarkoitus testata ja uskoisin niistä olevan myös hyötyä.

Pitkänmatematiikan opiskelijoilla on käytössä TInSpire CAS-laskimet. Laskin on niin monipuolinen ja helppokäyttöinen, että sitä on vaikea korvata iPadin sovelluksilla. Poikkeuksena mainittakoon Wolfram Alpha, joka pystyy esittämään mm. yhtälön ratkaisun välivaiheita ja on tietosisällöltään vertaansa vailla.

Hieman harmillisesti Java-tuen puutteesta johtuen, GeoGebra sovellus ei ole iPadilla käytössä. Se on tähänastisesti paras löytämäni matemaattisen tiedon visualisointiohjelma. Korvaavaa sovellusta ei ole toistaiseksi löytynyt iPadille.

Harmittamaan jäi lisäksi, että iPadista ilmeisesti puuttuu sovellusten moniajon mahdollisuus. Olisi ehdottoman hyvä, että opiskelijalle voisi esittää tietoa esim. selaimella samaan aikaan kun keskustelee hänen Facetimessa tai Skypessä. En tiedä onko se mahdollista, mutta ainakaan minä en siinä onnistunut.

Miten iPad auttaa matemaattisen tiedon tuottamista ja viestintää?

Tietokoneita ei ole suunniteltu matemaattisen tiedon tuottamiseen ja viestimiseen. Yksinkertaisen matemaattisen kaavan tuottaminen on joko hidasta, vaikeaa, tai useimmiten mahdotonta. Mikään laajassa käytössä oleva viestintäsovellus ei tue matemaattisen tiedon tuottamista, kuten esimerkiksi Twitter, Facebook, tekstiviesti- ja sähköpostisovellukset.

Tiedon tuottaminen onnistuu ainoastaan erityisesti sitä varten suunnitelluilla ohjelmilla, kuten LaTeX, ja tekstinkäsittelyohjelmien kaavaeditorilla. Näistä ensimmäisen käyttö vaatii paljon opettelua ja jälkimmäinen on auttamattoman kömpelö ja hidas. Suurin ongelma liittyy kuitenkin tiedon huonoon siirrettävyyteen. Vaivalloisesti tuotettu kaava ei ole (ilman lisävaivaa) siirrettävissä sovelluksiin, joiden avulla viestitään. Tämä on ongelma ennen kaikkea tilanteissa, jotka vaativat nopeaa reagointia tai vuorovaikutteisuutta, kuten esim. etäopetus.
Kosketus- ja piirtonäytöt tarjoavat kuitenkin mahdollisuuden siirtyä askeleen taaksepäin. Toistaiseksi kynä ja paperi ovat olleet lyömättömiä nopeassa matemaattisen tiedon tuottamisessa. Kosketusnäytöt ovat kuitenkin muuttamassa tätä asetelmaa. Ne tarjoavat kynän ja paperin joustavuuden lisäksi tietokoneen grafiikantuotto- ja tiedonsiirto-ominaisuudet. Paras löytämäni esimerkki tällaisesta sovelluksesta on eBeam Workspace, joka tarjoaa käsin ja koneella piirtämisen parhaat edut ja lisää päälle yhteisen etäkäytön mahdollisuuden. Sovelluksen työpöytää voi katsella ja sinne voi piirtää kuka tahansa kyseiseen istuntoon kirjautunut käyttäjä. Sovelluksen luonteva käyttö vaatii kosketus- tai piirtonäyttöä.

eBeamin sovellukset eivät valitettavasti tue iPad-laitteita. iPad laitteelle löytyy kuitenkin lukuisia kevyempiä piirto-ohjelmia, joissa osassa on yhteisen etäkäytön mahdollisuus (kuten SyncSpace sovelluksessa). Piirto-ohjelmat tarjoavat hieman karun ja kömpelön, mutta ehdottomasti testaamisen arvoisen vaihtoehdon kynälle ja paperille.

Valitsin lukioomme kokeiluun Penultimate –piirto-ohelman. Testaamistani sovelluksista siinä oli parhaat ominaisuudet ja käytettävyys. Ainoa selkeä miinus on työpöydän yhteiskäytön puuttuminen. Tiedon jako onnistuu kuitenkin sovelluksen tarjoamien Dropbox ja Evernote liittymien avulla.

Testaamme sovellusta muistiinpanojen ja kotiläksyjen tekemisessä. Opiskelijat toimittavat kotiläksyt sähköisessä muodossa opettajalle (ja luultavasti myös toisilleen). Testiin osallistuvat opiskelijat arvioivat sovelluksen käytettävyyttä ja sen mahdollisesti tuomaa lisäarvoa.

Algebra Touch –testi

Suoritin testin Algebra Touch –matematiikan opiskeluohjelmalla lukion toisen luokan lyhyen matematiikan opiskelijoille. Osa opiskelijoista harjoitteli laskuja ohjelman avulla, verrokkiryhmän laskiessa samantyyppisiä laskuja perinteisesti kynällä ja paperilla. Lopuksi opiskelijat suorittivat kokeen, joka mittasi opiskeltavan aiheen osaamista. Lisäksi opiskelijat täyttivät kaavakkeen, jolla kerättiin kokemuksia Algebra Touchin käytöstä. Ennen testiä kaikki opiskelijat suorittivat lähtötasokokeen kynällä ja paperilla.

Tulosten perusteella opiskelijat kokivat oppivansa sovellusta käyttäessään. Opiskelijat olivat yhtä mieltä siitä, että laitteen ja sovelluksen kokeilu oli mielenkiintoista ja haluaisivat kokeilla muitakin sovelluksia. Ohjelman käyttö opittiin helposti, mutta tehtävät itsessään koettiin keskimäärin liian helpoksi. Testin numerodata on vielä analysoimatta (ja n-luku pieni).
Janne Ylinen

torstai 8. maaliskuuta 2012

Kokemuksia AppsRuletista

Otavan Opiston opettajat osallistuivat eilen Ilona IT:n AppsRulettiin. Koulutuksesta tykättiin kovasti :-)

Lue lisää nettilukion opeblogista:
http://blogi.nettilukio.fi/opet/2012/03/08/appsruletissa/

tiistai 6. maaliskuuta 2012

Explain Everything -appsin testailua

Kokeilin Explain Everything -appsia tekemällä YouTube-videon euriborista ja lainan korosta.  Teknisesti homma meni näin:
  • Tuoreen käyrän Euribor-korot kuukausittain kävin ottamassa Suomen Pankin tilastosivulta, joka mahtava ja erittäin ajantasainen, mutta samalla historiaa tallentava lähde taloustiedon opetuksessa. Tallensin sen kuvana painamalla lyhyesti samanaikaisesti iPadin kotipainiketta ja virtapainikketta. Näin se tallentuu iPadin kuviin.
  • Hyödynsin vastaavaa aihetta sivuavasta aiemmin tekemästäni pp-materiaalista muutamaa diaa, joihin pääsin käsiksi iPadissa olevan Dropboxin avulla (apps:sta täällä). Monelle tuo Dropbox on tietysti jo tuttu, mutta jos ei ole, niin kannattaa ehdottomasti tutustua! Suosikkiohjelmani, joka tavattomasti helpottaa työtä rehtorina ja opettajana.
  • Heikkous Explain Everythingissä on se, että se ymmärtää tuotuina dokumentteinä vain kuvatiedostot. Pp-diojen kanssa se on tietysti aika nopeasti ratkaistu sillä, että tallentaa diat jpg:nä. Euroborin selityksen otin doc-tiedostostani, jonka PrintScreenillä muutin jpg:ksi. Uudet tallenteet tallensin yhteiseen kansioon, jotta esityksen kokoaminen sujuu nopeammin. Tietysti olisin voinut myös kirjoittaa nuo tekstit EE:n dioihin, mutta päädyin tuohon kierrätysmateriaaliin.
  • Vaikein osa onkin sitten itse nauhoitus ja puhuminen. Teknisesti se on helppoa, mutta henkisesti haasteellista. Sitä onkin vaikeampi varmaan oppia kuin itse diojen ja animaation tekemistä! Tästä tuli liian laahaava. Olisi pitänyt edetä nopeammin tai pilkkoa se kahdeksi noin 5 minuutin pätkäksi. 
  • Jätin sen nyt kuitenkin tällaiseksi, sillä silloin se opettavaisempi näiden tekemisten kannalta. Tätähän pystyy kelamaan.
  • Näitä EE:n esityksiä voi siirtää pdf:nä tai tällaisina videoesityksinä (movie) iPadin omaan kuvakansioon (PhotoRoll), YouTubeen (kuten alla), sähköpostin liitteeksi, Droppoxiin ja Evernoteen.
  • Itse YouTubeen siirtäminen on helppoa.  Annat vain YouTube-tilin tiedot (Gmail-osoite), perustiedot videosta ja laitat siirron päälle. Tämän esityksen siirto kesti useita minuutteja. YouTubessa voit tietysti käydä täydentämässä tietoja.
Kuten edellä totesin, vaikeainta on tehdä sujuva puhe- ja siihen liittyvä tehosteiden käyttö. Itse pohjamateriaalin koostaminen on helppoa. Jos näitä silloin tällöin tekisi muutaman, niin niistä saisi kumuloitumaan aika mukavan paketin esim. abeille kertausta varten. Toisaalta opiskelijoiden ryhmätöiden esityksinä näistä saisi mainioita.
EE:ssä on paljon ominaisuuksia, joita en hyödyntänyt tässä esityksessä, esim. laserosoitin, mahdollisuus kirjoittaa ihan kunnon tekstiä, kirjoittaa käsialaa, ottaa selain esityksen sisälle ja demota esim. miten tuollaisen tuoreen graafin löytää jne.
Se mitä kaipaisi, on "terävämpi" ja tarkempi styluskynä, jotta esityksistä saisi siistimpiä ja tarkempia.