lauantai 28. huhtikuuta 2012

iMoviella tarinankerrontaa (digital storytelling)

Testasin iMovie ohjelmaa ja iPadia tarinankerronnassa. Olimme (Y-love verkosto)Hämeenlinnan ITK-konferenssissa ja tässä saldoa.Mukana olivat myös kaikki Mobiiliopetusteknologia hankkeen lukiot, joten sekin asia eteni samalla. Ipadillä otetut kuvat ja video ovat laadultaa melko kehnoja, mutta tarinan ja jutun tekeminen iMoviella on todella helppoa. Musiikin, videon, kuvien ja efektien liittäminen toimii hyvin. Tarinankerronnassa rakenne on simppeli ; on alku, keskiväli ja loppu. Tässä tapauksessa kohtaamisen ohjelma, kuvat ja eteneminen kronologisessa järjestyksessä päivittäin sekä seuraava kohtaaminen lopettaa esityksen. Opetuksessakin pitäisi kehitellä tarinoita, sillä niihin liittyy aina tunteita ja tarinat jäävät hyvin mieleen. Tarinoimisiin ! Aki Puustinen, Muuramen lukio. http://m.youtube.com/watch?v=sPuilMMN3Eg

tiistai 17. huhtikuuta 2012

Ensimmäisiä mobiilikokeiluja Otavassa

Otavan Opiston aikuislukiossa opiskellaan sekä lähellä (lähilukio) että etänä (nettilukio). Tämän kevään ajan opettajat testaavat iPadeja lähilukiolaisten kanssa ja syksyllä padit menevät nettilukiolaisten käyttöön. Viime viikolla päättyneessä jaksossa padeja kokeiltiin ruotsin ja yhteiskuntaopin kursseilla. Opettajat ja padeja lainanneet opiskelijat kirjoittivat kokemuksiaan yhteiseen blogiin (http://oomobiiliblogi.posterous.com/). Tätä blogia käytetään jatkossakin kokemusten keräämiseen.

Kevään viimeisen jakson aikana padeja tullaan käyttämään mm. lyhyessä matematiikassa, Norppa-ilmiössä sekä nettilukion opiskelijoiden lähitapaamisessa, joka suuntautuu Saimaalle. Toukokuun viimeisellä viikolla juhlistetaan Otavan Opiston 120 v. ja nettilukion 15 v. sekä nettiperuskoulun 10 v. -synttäreitä roadshowlla, jossa kierretään "keikkabussilla" ympäri Suomea ja käydään moikkaamassa nettilukiolaisia heidän kotipaikkakunnillaan. Tätä reissua tallennetaan tietenkin iPadeilla ja muilla mobiililaitteilla ja samalla tarjotaan nettilukiolaisille mahdollisuus kokeilla iPadeja.

Terveisin
Sari J. Otavan Opistosta

Miten käy näkövammaisen opiskelu?

Otsikon kysymys on esitetty minulle koulutieni varrella useammankin kerran. Viime kerta taisi olla syksyllä 2010, kun olin mukana lukioni opettajille järjestetyssä infotilaisuudessa juurikin tätä aihetta koskien. Vastaus tähän kysymykseen saattaa paitsi olla uutta tietoa monelle jo itsessään, niin myös valottaa hieman sitä, mikä iPadin asema tulisi työskentelyssäni olemaan. (Sattuneesta syystä joudun kuvaamaan opiskelua täyssokon näkökulmasta. Suonette anteeksi, arvon heikkonäköiset.)

Lue koko blogikirjoitus Elimäen lukion opiskelijan omasta blogista iPad näkövammaisen opiskelussa.

iPad koulussa – Näppäimistö ja graafeja

Otin eilen tableteille tarkoitetun Logitechin näppäimistön mukaan kouluun. Tämä teki iPadin käytöstä huomattavasti miellyttävämpää. Jos mahdollista, aion kantaa näppäimistöä mukanani suurimman osan jaksoa. Pysty kirjoittamaan huomattavasti sujuvammin ja kieltämättä iPadilla ja miniläppärillä ei tässä asiassa ole eroa...

Lue koko juttu opiskelijan omasta blogista I just noticed.

sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Ensimmäisiä ajatuksia iPadin opiskelukäytöstä

Aivan ensiksi on sanottava, että minulle oli positiivinen yllätys ja eräänlainen helpotus, että luokkamme sai iPadit käyttöönsä nimenomaan tämän jakson ajaksi. Minulla on tässä jaksossa kaksi liikunnan kurssia, äidinkieltä, englantia, ruotsia, fysiikkaa ja matematiikkaa sekä viisi vapaatuntia. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että minulla olisi vain viisi tuntia viikossa, joilla käytän läppäriä säännöllisesti eli äidinkielessä. Vaikka en saakaan kirjoittaa läheskään kaikkia äidinkielen aineita – jos yhtäkään – koneella, teen kuitenkin muistiinpanot ja muut kotitehtävät koneella. Mietinkin lukujärjestykseni tehtyäni, viitsinkö kantaa miniläppäriä mukana vain yhtä oppiainetta varten, sillä muissa tämän jakson aineissa käytän läppäriä satunnaisesti tai en ollenkaan.
iPad kuitenkin ratkaisi asian. Se on miniläppäriä huomattavasti kevyempi kantaa mukana ja sujahtaa suojakotelossaan kätevästi reppuun. Niinpä teen nyt äidinkielen muistiinpanot iPadilla. Kuten aiemmin olen kirjoittanut, kosketusnäytöllä kirjoittaminen ei ole mitenkään mahtavaa, mutta menettelee. Olen toki harkinnut ottavani kotoa mukaan näppäimistön, jonka voisin yhdistää iPadiin Bluethootilla. Saa nähdä, teenkö niin.
Täytyy todeta, että noin ylipäätään iPad ei ole oikein vielä löytönyt paikkaansa opiskelussani ja toimintatavat ovat sen kanssa vielä hieman hukassa. Otettuani miniläppärin aktiiviseen koulukäyttöön, loin itselleni mielestäni hyvän ja selkeän järjestelmän, jonka vakiintuminen vei toki aikansa. Minulle oli selvä mitä ohjelmia käytin ja miten. iPadin kanssa en ole vielä löytänyt selkeää toimintamallia. Osasyynä tähän on varmasti se, että esimerkiksi muistiinpanojen tekemiseen olisi tarjolla niin monta erilaista mahdollisuutta. Selkeyden vuoksi haluaisin kuitenkin käyttää muutamaa ohjelmaa ja pitää merkinnät ja muistiinpanot hyvässä järjestyksessä korkeintaa kahdessa ohjelmassa.
Uskon kuitenkin löytäväni tällaisen selkeän ja hyvän toimintamallin aika pian. Olen myös harkinnut käyttäväni iPadia fysiikan muistiinpanojen tekemiseen, sillä nyt läppärillä kankeasti sujunut erilaisten mallikuvien piirtäminen ja kaavojen kirjoittaminen on paljon helpompaa.
Ja toi iPad lisäarvoa opintoihini tai ei, tästä on varmasti joka tapauksessa tulossa varsin mielenkiintoinen jakso ja kokeilu.
Pilvi Rajala, Elimäen lukio (10A)

maanantai 9. huhtikuuta 2012

Miten tabletti toimii luennolla?

Olin  tuossa reilu viikko sitten kuuden päivän opintomatkalla Sveitsissä. Matkan pääkohteena oli  CERN. Ohjelmassa oli useita luentoja, joilla luennollisesti halusin tehdä muistiinpanot ja saada asiat talteen niin hyvin kuin suinkin. Harvemmin nimittäin pääsee kuuntelemaan muun muassa Nobel-palkitussa ryhmässä työskennellyttä fyysikkoa.

Käytin luennoilla koulusta mukaani saamaa iPadia. Kaikille omasta koulustani lähteville näet annettiin mukaan iPad, kun niitä on juuri kouluun tullut. Käyttelinkin iPadia lähinnä muistiinpanovälineenä, vaikka toki piti muutama sähköpostikin kirjoitella ja twiitata hieman. CERN:ssä oli nimittäin ilmainen WLAN.

Äänitin kaikki luennot Dragon Recorder -sovelluksella. Se oli oikein kätevä sovellus, sillä saatoin laittaa sen taustalle pyörimään ja alkaa sitten tekemään muistiinpanoja. Nyt ovat kaikki luennot kätevästi tallennettuina ja siirtäminen esimerkiksi omalle läppärille onnistui helposti lataamalla tiedostot nettiin ja lataamalla ne sieltä omalle koneelle.

Itse muistiinpanoja tein ensin Pages-tekstinkäsittelyohjelmalla. Tableteilla kirjoittamista ei ole erityisemmin kehuttu enkä minäkään tee poikkeusta. Kymmensormijärjestelmän täysipainoinen käyttö ei iPadilla kirjoittaessa onnistunut, sillä minulla ei ollut käytössäni mitään erillistä näppäimistöä. Kosketusnäytöllä ei voi saada tuntumaa näppäimiin ja toki näppäimistön muotokin on hieman erilainen. Hieman helpompaa ja nopeampaa kirjoittaminen kuitenkin oli, kuin olin olettanut eikä se mitenkään epämiellyttävää ollut. Pystyn vain kirjoittamaan esimerkiksi läppärilläni nopeammin.

Koska kaipasin piirto-ominaisuuksia, tein myöhemmillä luennoilla muistiinpanot Mental Notella. Saatoin vaihtaa joustavasti näppäimistöllä kirjoittamisen ja piirtotilan välillä, mikä oli erittäin kätevää. Esimerkiksi kaavat oli helpompaa kirjoittaa käsin, mutta muuten kirjoittaminen oli nopeampaa ja siistimpää näppäimistöllä. Minulla oli mukanani kotoa lainaamani Stylus-kynä, joka helpotti huomattavasti piirtämistä ja käsin kirjoittamista. Lisäksi iPadia oli muutenkin kivempi käyttää sillä. Ei tullut ainakaan niin paljon sormenjälkiä näyttöön.

iPadilla oli myös kätevä ottaa kuvia luennoilla näytetyistä dioista, joista muistiinpanojen tekeminen oli vaikeaa tai hidasta. Erityisesti Mental Notella kuvan lisääminen muistiinpanoihin oli vaivatonta ja kuvat olivat selkeä lisäarvo muistiinpanoissa. Kaikkia kaavioita ei tarvinnut ruveta piirtämään, kun niistä saattoi vain napata nopeasti kuvan. Mitään huippulaatua kuvat eivät varsinkaan suurennettuina tietenkään olleet, mutta kyllä niiden laatu jo sellaisenaankin riitti ainakin minulle aivan hyvin.

Lopuksi on vielä mainittava tabletin kannettavuus ja vaivattomuus läppäriin verrattuna. Tabletti on paljon kevyempi kuin läppäri ja useimmiten nopeammin käyttövalmis. Kaikkia samoja ominaisuuksia siinä ei tietenkään ole, mutta esimerkiksi muistiinpanoja tekemisessä tabletista ei puutu muuta kuin fyysinen näppäimistö ja sekin puute on korjattavissa. Selkeää lisäarvoa ovat kuitenkin piirtäminen ja kuvien ottamisen helppous. Tabletti on siis mielestäni oikein oiva apu luennoilla.

Pilvi Rajala, Elimäen lukio (10A)
Sama blogikirjoitus opiskelijan omassa blogissa.