lauantai 27. huhtikuuta 2013

iPadit MU04-kurssilla

Kokeilimme Garage bandia piisin äänittämisessä Mu04 -kurssilla. Ideana oli, että jokainen opiskelija tekee itse yhden piisin Garage bandilla. Valitsin äänitettäväksi piisiksi suhteellisen helpon ja kaikille tutun Tuiki tuiki tähtösen. Käytin apunani Petri Kankaan tekemää demoa siitä kuinka hän on oppilaidensa kanssa käyttänyt Garage bandia. Petrin video löytyy osoitteesta

https://www.youtube.com/watch?v=k3wKhbyF4go

Muutama opiskelija halusi vielä padin lainaksi viikonlopun ajaksi, jotta saivat kokeilla lisää piisien tekemistä. Onnistunut kokeilu sanoisin.

Tällaisia tuotoksia:




 


 














torstai 18. huhtikuuta 2013

Kokemuksia Acer Iconia W 510 -laitteesta

Kun nyt olen muutaman päivän ajan testaillut Acerin tablettia/hybridiä, esille on noussut seuraavia kokemuksia, sekä plussia että miinuksia:

Plussat
        -USB -väylä
                - mahdollistaa yhden tiedonsiirtomahdollisuuden lisää
                - tulostimen ym muiden oheislaitteiden liittäminen
        - SkyDrive - palvelun myötä oman pöytäkoneen materiaalit käytössä
        - näppämistö aina mukana
        - hyvä akun kesto
        - hyvät kamerat
        - kun jokainen kirjautuu omilla Microsoft -tunnuksilla, laite ei niin henkilökohtainen



Miinuksia
        - työpöydällä ei tiilien niputusmahdollisuutta
        - sovellukset ainakin toistaiseksi tuntuvat häviävän iPadin sovelluksille
        - tablettina kömpelömmän tuntuinen käytettävä kuin iPad
        - suora 3g-yhteyden puuttuminen hankaloittaa toimia
        - joissakin tilanteissa GBS: puuttuminen harmittaa
        - iPadiin verrattuna hitaampi käytettävä

Koen systeemin lähinnä helposti mukana kulkevaksi miniläppäriksi,  jossa on mukana kosketusnäyttö.


Sakari Svärd
Kuopion klassillinen lukio
 

maanantai 15. huhtikuuta 2013

iPadit MU03 -kurssilla

Käytin Mu03 -kurssilla iPadeja muutamaan otteeseen.  Kurssin aikana opiskelijat tekivät pienryhmissä esitelmiä erilaisista musiikkikulttuureista hyödyntäen padeja. Tietoa sai hakea netistä ja itse työn sai tehdä vapaasti valiten joko padeilla tai "vanhanaikaisesti" kynää ja paperia käyttäen. Kaikki ryhmät päätyivät tekemään esitelmät kokonaan padeilla. Annoin muutamia vaihtoehtoja appseista, joita voisi käyttää työalustoina esitelmille. Näitä olivat mm Quick office hd, Explain Everything, Doceri ja Pow. Yksi ryhmä suunnitteli ensin tekevänsä työnsä sarjakuvana Pow appsilla, mutta lopulta kaikki päätyivät kuitenkin tekemään esitelmänsä Quick office hd:n Power point alustalle.

Osalle työn tekeminen tietoteknisin keinoin (ts. iPadeilla) tuotti ongelmia. Vaikka jotkut oppilaat kritisoivat juuri iPadien käyttöä työntekemiseen luulen vastarinnan johtuneen siitä, että ylipäätään esitelmien tekeminen koneella oli se haastava ja vastarintaa aiheuttava. Vaikka nykynuoret ovat ns. diginatiiveja, väittäisin että heidän diginativius on suurelta osin wikipedia-facebook-google -pohjaista. Perinteiset tekstinkäsittelytaidot, tiedon analysointi ja uudelleen tuottaminen eivät olekaan aivan hallussa, niinkuin esimerkiksi vanhemmalla väestöllä. Siksipä ehkä tälläkin kurssilla iPadien käyttö saattoi tuntua joillekin hankalalta.

Opiskelijat käyttivät myös Dropboxia töiden tallennukseen. Koska töitä tehtiin useammalla tunnilla ja padit eivät olleet koko ajan heidän käyttössään, tuli keskeneräiset työt tallentaa johonkin seuraavaa työstökertaa varten. Ohjeistin kaikkia tekemään itselleen dropbox -tilin ja tallentamaan työn sinne. Vielä "suuremman" vastarinnan koin dropbox -tilin tekemiseen kuin padien käyttöön. Vaikka kuinka selkeästi yrittää selittää että kyse on ilmaisesta tallennuspaikasta tuolla nettiavaruudessa, että tallentamasi työt on sinulla aina käytettävissä kun on tietokone, täppäri, läppäri, puhelin tms. ja internetyhteys käytettävissä, ei se tunnu ottavan "tuulta alleen". Oppilaat pohtivat kuka JOUTUU tekemään itselleen tilin...Eivätkö diginatiivit halua säilöä tekemiään tuotoksia vai onko vain kiva tallentaa ne tikuille ja unohtaa tikut kotiin kun työt pitäisi esitellä tai antaa eteenpäin? No jokatapauksessa osa teki dropbox -tilin ja tallensi työnsä sinne ja sai ne vielä sieltä ulos kun oli esityksen aika. Sitä en tiedä kuinka moni tällä hetkellä, kun on jo muutama viikko kulunut, muistaa käyttiksensä ja salasanansa dropboxiinsa.



Esitelmiä tehdessä huomasin opiskelijoden leikkivän Garage bandilla. Vaikka esitelmiä tehdessä garage bandilla leikkiminen ei ollut suotavaa, se kuitenkin antoi idean kurssin koetta varten. Yön pimeinä tuntein tuli idea FlashMobista, iPadeista ja Somebody that I used to know -piisistä...

Olin jo kurssin alussa kertonut, ettei perinteistä koetta tulla kurssista pitämään vaan se korvataan jonkinlaisella esiintymisellä jollekin porukalle. Pitkään pohdin millainen se voisi olla, koska kurssilla oli niin monen tasoista ja tyylistä opiskelijaa. Osa heistä on esiintynyt useasti, jopa musisoiden, toiset taas eivät ole koskaan soittaneet edes siellä musatunnilla. Opiskelijoiden leikkiminen Garage bandin smart instrumenteilla herätti idean, että käytetään niitä esiintymisessä. Olimme soittaneet (ihan manuaalisesti) australialaisen Gotye -yhtyeen Somebody that I used to know piisiä ja siinä oli sen verran yksinkertainen sointumaailma, että jokainen kurssilainen pystyi osallistumaan soittamiseen. Piisin ja padin käyttöön yhdistyi FlashMob. FlashMob on tapahtuma jossa ryhmä ihmisiä tekee ennaltasovittuna jotain odottamatonta julkisella paikalla.

Päätimme toteuttaa kurssin kokeen FlashMobbina koulun ruokalassa iPadien avulla. Noin 18 opiskelijan joukosta laulajiksi valjastettiin 3 henkilöä ja loput olivat soittajia. Ipad bändi koostui rumpaleista, kitaristeista, basisteista ja ksylofonisteista. Kutakin instrumenttia soitti 3-4 opiskelijaa.



 Haasteeksi muodostui padien heikko äänenvoimakkuus. Emme voineet toteuttaa flash mobbia niin, että esiintyjät olisivat olleet eri puolilla ruokalaa, koska he eivät olisi kuulleet toisiaan tarpeeksi hyvin. Tästä syystä kaikki soittajat/laulajat kokoontuivat yhteen rykelmään musisoimaan. Esitys sujui hienosti ja erityistä tässä oli, että kaikki rohkaistuivat olemaan osa julkista musiikkiesitystä. Jokainen pääsi mukaan omilla taidoilla. Kurssikoe siis meni läpi kaikilta erinomaisin arvosanoin.




sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Tieto- ja viestintätekniikan käyttö lukion maantieteen 3. kurssilla

Lukion maantieteen 3. kurssi käsittelee maapallon uhkia ja riskejä eli hasardeja. Kurssin aiheet ovat moninaiset, sillä tarkasteltavana ovat luonnon (esim. maanjäristykset), ympäristön (esim. ilmastonmuutos) ja ihmiskunnan (esim. pakolaisuus) hasardit.

Muuramen lukiossa kurssi toteutettiin niin, että yhdellä opetuskerralla  selvitettiin yhtä ilmiötä ja opetuskerran runko noudatteli pääosin seuraavaa rakennetta:
A. Opiskelija esitteli jonkin käsiteltävään hasardiin liittyvän tapahtuman (case). Esittelyssä hän käytti apuna power point -esitystä  (mm. Keynote) ja YouTuben videoita.
B. Asiaa syvennettiin opetuskeskustelulla.
C. Jokainen opiskelija valitsi kurssin alussa jonkin ison valtion (esim. Intia, Australia, USA, Kiina) ja oppitunnin lopulla hän tutki opetuskerran hasardin ilmenemistä omalla alueellaan. Tässä vaiheessa tiedonhakua tehtiin iPadien avulla. Saadut tiedot kirjattiin kurssin alussa laadittuun taulukkoon. Osa teki taulukon käsin, osa Numbers- appilla tai muulla sähköisellä välineellä

Tässä esimerkki (tekijänä Peppiina Räisänen):
                                                                               https://www.dropbox.com/s/z0wt2bfnahysifb/GE3%20Hasarditaulukko.pptx

D. Kurssin suorittamiseen kuului lisäksi A4 -kokoisen sivun/arkin tekeminen kahdesta aiheesta. Näiden tekemiseen varattiin kouluaikaa kaksi kaksoistuntia ja joidenkin kaksoistuntien loppupuoli. Tarkoituksena oli, että opiskelija itse valitsisi menetelmän, rajaisi aiheen ja näkökulman. Tärkeämpää kuin suuri määrä tietoa oli hyvä tiivistäminen, oman näköisyys ja itselle vieraan työkalun käyttäminen. Vahva suositus oli käyttää apuna jotakin iPadin tarjoamaa esitystyökalua. 
 
Vaihtoehtoina oli neljä teemaa:
       - Jokin ilmaston muutoksen ilmiö
       - Jonkin alueen tulvat
       - Seismisyyteen ja vulkanismiin liittyvät ilmiöt
       - Kaivostoimintaan liittyvät riskit jonkin esimerkin kautta.

Töiden palauttamista varten luotiin Google driveen kurssikansiot jokaiselle opiskelijalle ja sitä varten, ne opiskelijat, joilla ei ennestään ollut, loivat itselleen g-mail-osoitteet. Koska iPadit olivat välillä muidenkin opiskelijoiden käytössä, osa opiskelijoista latasi käyttöönsä dropboxin töiden väliaikaista säilytystä varten.

Koska menetelmä oli vapaasti valittavissa, kurssilla esiityi seuraavien tapojen käyttöä:
       - Työ tehtiin suoraan Google driveen
       - Työ tehtiin jonkin appin avulla. Käyttöön valikoituivat Explain everything, Paces, Popplet ja Strip Designer.
Näistä kaksi jälkimmäistä appia olivat mielestäni tähän tehtävään sopivimmat.

Tässä esimerkkinä kaksi ilmastonmuutokseen liittyvää tuotosta. Kolmen kuvan sarjan on tehnyt Ville-Matias Lammi ja alemman kuvan Ville Sihvonen. Molemmat on tehty Strip Designer -appilla. 
                                                                                        

Kehitettävää:
- Töiden arviointiperusteet kannattaa tehdä hyvin selväksi, että tunnollisimmat uskaltavat tarttua uuteen välineeseen ja innokkaimmat etsivät tietoa tarpeeksi monipuolisesti.
- Ennen työtuntia voisi antaa kotiläksyksi rajata aiheen ja etsiä käytettävät lähteet, sillä työtunnilla kului nyt turhan paljon aikaa muuhun kuin varsinaiseen tekemiseen.
- Voisi tarkemmin rajata käytettävät välineet, jotta työ ohjautusi oikeaan suuntaan. Kuitenkin valinnan varaa kannattaisi olla.
- Olisi hyvä etukäteen tarkasti suunnitella töiden palautustapa, sillä nyt jotkut välineet eivät "keskustelleet" suoraan Google driven kanssa.

Hyvää:
- Tunnolliset ja hyvät opiskelijat joutuivat pois mukavuusalueeltaan, joka oppimisen kannalta on tärkeää.
- Heikommille tarjoutui mahdollisuus osoittaa osaamistaan muilla kuin perinteisillä menetelmillä.
- Posterien, sarjakuvien ja miellekarttojen arviointi on paljon vähemmän työllistävää kuin esimerkiksi perinteisten esseiden.
- Posteri, sarjakuva ja miellekartta esitystapana pakottavat opiskelijan etsimään aiheesta juuri sen kaikkein olennaisimman tiedon.
Niinpä uskallan suositella näitä menetelmiä muillekin.                                                                 



lauantai 13. huhtikuuta 2013

Mobiluck blogi eKirjana

Käyttämällä www.bloxp.com sivua tein helposti Mobiluckin blogista eKirjan. Sitten julkaiset sen ePubina ja avaus/jako iBooksissa tai Dropboxissa. Mobiluck eKirja valmiina täällä :

https://www.dropbox.com/s/l58u141w2gzt2fj/mobiluck-mobiiliopetusteknol-1365857965.epub

T.Aki Puustinen Muuramen lukio



keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

10 ilmaista sovellusta Windows 8 tabletille

Uuden laitteen mukana tulee joukko enemmän tai vähemmän hyödyllisiä sovelluksia. Osa niistä laitetoimittajan omia ilmaisia pikkusovelluksia, osa kaupallisia joko kokeiluversioita, joissa on rajoittuneita toimintoja, tai lyhyen aikaan voimassa olevia lisenssejä. Nämä ovat aina laitteista riippuvia ja myös laitetoimittajasta.

Tablettilaitteissa oman rajoitteensa asettaa laitteen kiintolevyn pienuus sekä näppäimistön ja näytön koko. Sovelluksia voi hakea myös Windows kaupasta, mutta sieltä löytyi itselleni todella vähän käyttökelpoisia ilmaisia sovelluksia. Uskon, etttä aikaa myöten myös Windows kaupan tarjonta tulee laajentumaan.

Omissa koneissani suosin aina ilmaisia sovelluksia. Käyttämäni ilmaissovellukset ovat joko avoimen lähdekoodin sovelluksia, eli joukko asian harrastajia koodaa sovellusta ja jakavat sitä eteenpäin. Palkkionsa he saavat nettisivuilleen myydyistä mainoksista, sovelluksiin upotetuista mainoksista tai kiitollisilta käyttäjiltä, jotka lahjoitusten avulla tukevat toimintaa. Tai sitten ne ovat yhteisöjen jakamia sovelluksia tai kaupallisten firmojen maksullisia sovelluksia, joiden rajoitettu versio on ilmainen.

Omalle tablettilaitteelleni asensin alla luetellut sovellukset. Aina kun saan koneen huollettavaksi, niin yleensä laitan samat sovellukset myös niihin. Nämä kaikki ovat käytännössä kokeiltuja ja hyviksi havaittuja. Sovellukset voidaan asentaa myös melkein mihin tahansa Windows laitteeseen.


(1) Avast! Antivirus


Ennen kuin mitään Windows laitetta otetaan käyttöön, niin virusturva laitetaan kuntoon! Laitteen  mukana yleensä tulee jonkinlainen kaupallinen virusturva esimerkiksi 3 kk:n ajaksi. Tämän jälkeen on ostettava lisäaikaa virusturvalle. Avast! Antivirus on ilmainen, vaatii rekisteröitymisen ja on voimassa aina 365 päivänn ajan. Tämän jälkeen uudelleen aktivoidaan rekisteröityminen ja virusturva jatkuu  taas vuoden ajan. Ohjelmasta on olemassa myös  kaupallinen versio, mutta tämä ilmaisversio Windowsin oman palomuurin kanssa on aivan riittävä. Kahta virusturvaohjelmaa on turha käyttää, eli jos otat tämän käyttöön, niin poista ensin muut. Ohjelma löytyy osoitteesta www.avast.com

(2) Apache OpenOffice


Koneella pitää myös töitä tehdä. Microsoftin uusin toimistopaketti on hieno ja moderni sovellus, mutta ainakin minulle turhan kallis. Jos joku muu kuin itse maksaa toimistosovelluksista, niin ilman muuta Microsoftin Office paketti kannattaa laittaa koneelle.

Saman työn tekee myös ilmainen OpenOffice. Paketti sisältää kaikki mahdolliset sovellukset, mitä normaalikäyttäjä tarvitsee. Käyttöliittymä on vanhahtavan näköinen, mutta tutun oloinen ja käytännöllinen. Katso www.openoffice.org/fi/


(3) Mozilla Firefox


Windowsin oma selain on ihan hyvä ja riittävä suurimmalle osalle käyttäjistä. Itse suosin Mozilla Firefoxia kahdestakin syystä: se on helposti muokattavissa mieleisekseen ja toisekseen siihen on helppo asettaa mainossuodattimia (addons.mozilla.org/fi/firefox/addon/adblock-plus/ ja wiltteri.net/). Suodattimien kanssa Firefoxin kanssa selaaminen on nopeampaa ja miellyttävämpää kuin muilla. Muistakaa asentaa myös Flashplayer get.adobe.com/flashplayer/. Tulilinnun saat osoitteesta www.mozilla.org/fi/firefox/fx/

(4) CCleaner


Tämä pitää olla jokaisen koneessa! Aina säännöllisesti koneen kiintolevy ja rekisteri on puhdistettava kaikesta ylimääräisestä töhnästä. Yleensä kun minulle tuodaan kone huollettavaksi sen hitauden takia, niin ensiksi asennan tämän ohjelman ja muutaman kerran  suoritan puhdistamisen. Tällä ohjelmalla se kone nuorennetaan jopa usealla vuodella. Ohjelman avulla voidaan poistaa myös tarpeettomia sovelluksia ja lisäksi voidaan hallita koneen käynnistyksen yhteydessä ladattavia sovelluksia.   www.piriform.com/ccleaner



(5) Classic Shell


Ensimmäinen järkytys Windows 8:ssa oli se, että minne on hävinnyt tuttu ja turvallinen käynnistä-palkki vasemmasta alalaidasta. Tällä pikku apuohjelmalla sen saa taas näkymään. Tällä voi hallita myös windowsin käynnistystä, eli tämän avulla kone käynnistyy suoraan työpöytä-näkymään käymättä välillä Metrossa. www.classicshell.net/



(6) VLC Media Player


Tämä on todellinen helmi kaikkien ohjelmien joukossa. Helppokäyttöinen mediasoitin, joka tukee lähes kaikkia koodekkeja ja toistaa myös leffojen tekstit. www.videolan.org/vlc/

(7)  7-Zip


Verkossa tavaraa jaetaan yleensä pakattuna: zipattuna, rar-tiedostona tai jotakin muuta pakkausmetodia käyttäen. Ne melkein kaikki aukeavat 7-Zip ohjelmalla. 7-Zip on yksinkertaisen karu muodoltaa, mutta pomminvarma toiminnaltaan. Kuuluu jokaisen koneen "pakko-ohjelmistoon". www.7-zip.org/

(8) Sumatra PDF


Jokaisessa koneessa on oltava pdf tiedostojen lukuohjelma. Adoben Acrobat Reader on turhan raskas väline perus pdf:ien lukemiseen. Pieni ja sympaattinen Sumatra pdf tekee melkein saman. blog.kowalczyk.info/software/sumatrapdf/free-pdf-reader.html

(9) DropBox


Mitä olikaan elämä ennen pilvipalveluja? Windowsin mukana tulee omansa, mutta en ole löytänyt DropBoxin voittanutta, vaikka kymmenkuntaa kilpailijaa olen kokeillut. www.dropbox.com/

(10) Spotify


Tämä löytyy Windows kaupasta, ei muuta kuin Metrolla Windows kauppaan. Kannattaa asentaa. Elämässä pitää olla myös rokkenrollia!!







ENA 8 journal


 Ohjeistin oppilaat kirjoittamaan päiväkirjamaisesti joka tunnin jälkeen blogia blogspot.com –osoitteeseen (nykyinen blogger). Aiemmin kyseinen jatkuva reflektointi tehtiin paperille ja jokainen palautti sen kurssin lopussa. Nyt kun se tehtiin nettiin, pystyin seuraamaan oppilaiden etenemistä ja kommentoimaan aina ehtiessäni. Täten tuotoksien taso pääsääntöisesti parani aiempiin vuosiin verrattuna. Lopuksi luin vielä kaikki kirjoitukset uudelleen ja arvioin tuotosta sekä tehtävän noudattamista ja annoin arvosanan (peräti 40% kurssiarvosanasta tuli tästä osuudesta sillä suullisen kokeen lisäksi kurssiin ei kuulunut kuin pieni fraasiverbikoe). Suurin osa oppilaista piti työtavasta ja itsekin koin sen hyödylliseksi –toki huomattavasti enemmän meni itseltäni siihen aikaa kuin aiemmin, koska innostuin aika paljon kommentoimaan ja ohjaamaan heitä… Toisaalta sehän on opettajan tehtäväkin J

ENA5 Edmodo ja Quick Office


Jokainen oppilas sai koko jaksoksi iPadin käyttöönsä. Sovimme aluksi opiskelualustaksi Edmodon (www.edmodo.com) . Keräsin oppilaiden sähköpostiosoitteet ja kutsuin heidät mukaan. Se ei kuitenkaan osoittautunut interaktiiviseksi alustaksi vaan toimi pikemminkin kurssin aluksi yrityksenä viestiä oppilaille ja saada heidät innostumaan käyttämään alustaa aktiivisemmin. Ainakin oli yritetty!

Suurempi ja onnistuneempi kokeilu oli kurssiin kuuluvan kirjaraportin tekeminen koepäivänä iPadeilla Quick Office-ohjelmaa hyväksi käyttäen. Oppilaat, jotka siinä onnistuivat, lähettivät tuotoksensa minulle sähköpostiin. Kaikilta tämä ei onnistunut, mutta se ei ollut vaarallista, sillä kurssin lopuksi luin heidän tuotoksensa siinä tapauksessa suoraan iPadeiltä, koska ne kerättiin pois. Olimme sopineet, että kommentoin yleisesti pitkän kirjaraportin kieliasua ja sisältöä enkä korjaa sitä kohta kohdalta oikeakielisyyden suhteen. Näin ollen ei ollut tarpeen tulostaa kirjaraportteja. Ne olivatkin hyvin pitkälti erittäin onnistuneita ainakin sikäli, että tuntui, että monet ns. ylittivät itsensä!

maanantai 8. huhtikuuta 2013

Samsung kynäilee iPadin ohi

Motto: Tietokoneistuminen ei saa heikentää ilmaisun keinoja, vaan sen pitää vahvistaa ja monipuolistaa niitä.

Selailu, katselu ja lukeminen onnistuvat mobiililaitteilla näppärästi; tiedon tuottaminen on puolestaan kömpelöä. Bluetooth-näppäimistö on oiva apuväline. Sen avulla kirjoittaminen on tabletilla sujuvaa. Mutta, se ei riitä. Onko sinulta koskaan loppunut näppäimistö kesken? Minulta on, lukuisia kertoja.

Maailman miljoonista merkeistä, näppäimistöön mahtuu vain muutamia kymmeniä. Pitäisikö minun ilmaista itseni vain tekstin keinoin? Ei onnistu. Ei ainakaan matematiikassa, jossa symboleja on käytössä turkasen paljon. Eikä ongelma ole pelkästään niiden paljous. Ne voivat sijaita toistensa ala- tai yläpuolella, diagonaalisesti, matriisina, ja vähän miten sattuu. No pitäisikö meille matemaatikoille olla omat näppäimensä, tai omat näppäimistönsä? No entä pitäisikö sitten kaikille erikoisalojen osaajille olla omat näppäimistönsä? Onko kiinalaisilla kokopöydän näppäimistö? Mihin me kaikkine symbolimme mahdumme?

Tietokone on kone, joka käsittelee kahta symbolia 1 ja 0 – sarjaistetussa muodossa 10011001 – hyvin tehokkaasti. Tavallinen teksti on lähellä tietokoneen kieltä. Syntaktisella tasolla ainoa ero on symbolien lukumäärä. Suomenkielessä symboleja on kolmisen kymmentä, kirjaimet ja muutamia jäsentelymerkkejä. Ihminen, joka on keksinyt kirjoittamisen taidon, keksi myös tietokoneen. Liekö siitä tämä yhtäläisyys? Oli miten oli, tekstuaalisen tiedon esittäminen ja käsitteleminen on tietokoneella vaivatonta.

Kun on kyse piirtämisestä tai vapaasta symbolien tuottamisesta, kynä ja paperi ovat korvaamattomia. Hävetkää tietokoneet! Miksi tämä monipuolinen ilmaisun muoto ei onnistu tietokoneella? Tai miksi se on niin rajattua? Miksi piirtäminen on niin paljon helpompaa käsin, kuin tietokoneella? En tiedä, mutta siitä olen varma, että 20 vuoden päästä nauretaan meidän tietokoneille. Silloin 2013 ihmiset halusivat piirtää käsin, LOL! Näin se on. Oppimiseen ja sen arvioimiseen liittyvät teknologiset ratkaisumme tulisi lisätä ilmaisun keinoja, ei vähentää!

Sormitietokoneet vapauttivat meidät hiirestä. Kuolevatko hiiret sukupuuttoon seuraavan kymmenen vuoden aikana? Tuskin, mutta varmasti niiden määrä vähenee. Entä näppäimistö, miten sen käy? Muodossa tai toisessa se tulee varmasti säilymään. Kymmenen sormea sopii hyvin näppäimien naputteluun. Tämän todistaa jo erilaisten soittimien näppäinrivistöt. No entä Googlen älylasit, pyöritämmekö maailmaa kohta silmillämme? Sangen mahdollista, ellei sitten aivosähköohjaus osoittaudu paremmaksi vaihtoehdoksi.

Tietokoneen ohjauslaitteiden kirjo laajenee jatkuvasti. Käyttöliittymien omaisuudet monipuolistuvat. Kysymys ”miten käytämme tietokonetta”, saa yhä moninaisempia vastauksia. Meidän teknopedagogien tehtävä on osaltamme huolehtia siitä. Rikastetaan oppijoiden ja heidän valmentajiensa ympäristöä; tuodaan siihen tekniikkaa ja käyttöliittymiä. Kannustetaan heitä kokeilemaan ja luomaan. He kertovat meille mikä toimii ja mikä ei. Me kannamme heille tekniikkaa, kypsytämme ajan kanssa, ja he antavat meille vastauksia.

Tarvitsevatko oppimisen markkinat menetelmällistä säännöstelyä? Sanommeko, että kynää saa käyttää, mutta tablettia ei? Tai että, kaikki tekevät tämän nyt älypuhelimillaan? Kuulostaa aika hullunkuriselta, ellemme sitten ole opiskelemassa itse menetelmää. Tai ellemme ole vakuuttuneita siitä, että tämä menetelmä on pedagogisesti ylivertainen ja sopii kaikille.  Eikö ensisijaisesti kuitenkin oppijan tulisi saada valita menetelmänsä? Jos se tabletilla kirjoittaminen ei vaan onnistu, niin tee sitten kynällä ja paperilla. Jos säännöstelemme oppimisen menetelmiä, meidän tulee olla tietoisia sen vaikutuksista oppimiseen. Olemmeko me? Itsestäni en ole niin varma. Annan mielellään oppijan itse valita menetelmänsä. Katsotaan sitten toimiiko se vai ei.

No miten se sitten katsotaan? Miten oppimista ja osaamista mitataan? Tulevan ylioppilastutkinnon uudistuksen myötä aihe on hyvin ajankohtainen. Tekniikka ja teknologia ovat siinä merkittävässä asemassa. Miten uudistus tehdään siten, että se on mahdollisimman menetelmävapaa? Miten sitoudumme teknologian käyttöön rajoittamatta olennaisesti kokelaiden mahdollisuutta osoittaa osaamistaan? En halua kritisoida uudistusta, se on tarpeellinen ja tervetullut. Olen kuitenkin huolestunut niiden aineiden osalta, joissa piirtäminen on olennainen osa ilmaisua. Omalla kohdallani tämä koskettaa kahta ainetta: matematiikka ja fysiikka. Toivoisin kovasti, ettemme väheksyisi kynän ilmaisuvoimaa näissä aineissa. Näppäimistö, hiiri ja sormella tökkiminen rajaavat liikaa pois. Me matemaatikot haluamme ilmaista itseämme monipuolisemmin!

Tutkimistani mobiililaitteista Samsung Galaxy Notepad antaa autenttisimman sähköisen kynäelämyksen. Sen tarkkuus ja tuntuma ovat omaa luokkaansa. Se on ergonomisesti miellyttävä; kirjoitusasento on luonnollinen. En halua erityisesti mainostaa Samsungia. Haluan, että tarkastelemme laitetta suunnan näyttäjänä. Näitä ominaisuuksia haluan jokaiseen tietokoneeseen! Haluan, että jokaisella opiskelijalla on tietokoneessaan hyvät piirto-ominaisuudet, oli se laite sitten Galaxy, iPad, tai läppäri!

Oheisessa videossa esittelen lyhyesti Galaxy Notepadia piirtolaitteena. 





sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

iPadit käyrän kuvaajan käsitteen opettamisessa

Käyrän kuvaajan käsitteen oppimisessa on tärkeää, että opiskelija itse pääsee  kokeilemaan ja muokkaamaan kuvaajia. Aikaisemmin tämä tehtiin graafisen laskimen avulla antamalla (ensimmäisen vuoden) opiskelijoille yleensä (polynomi)funktioita y=p(x). Niiden termejä muokkaamalla nähdään kuvaajan muutos ja tämän kautta päästään oppimiskeskusteluun termien muuttumisen vaikutuksesta kuvaajan käyttäytymiseen. Samoin muuttamalla graafisen laskimen piirtoasetuksia päästään piirtämään kuvaajia napakoordinaatistossa kulmamuuttujan funktiona. Yleisesti graafilla laskimilla voidaan ainoastaan piirtää kaksiulotteisia kuvaajia.

Käytännön kokemus on osoittanut, että tämän kaltainen toiminta on hidasta, ja välttämättä kaikille opiskelijoille tämän kautta ei käyrän käsite aukene oikein.

iPadeille on ostettavissa mainio käyrien piirto-ohjelma Quick Graph+. MAA4 kurssilla eräällä oppitunnilla opiskelijoille annettiin käytettäväksi iPadit, joihin kyseinen ohjelma on asennettu. Ensiksi annettiin tavallisia kaksiulotteisia polynomien kuvaajia ja leikittiin hivenen niiden avulla. Tämän jälkeen otettiin käyttöön valmis kuvaajakirjasto ja piirrettiin kuvaajia implisiittisessä muodossa (ellipsi, ympyrä, jne). Hauskin vaihe oli se, kun vaihdettiin tilanne kolmiulotteiseksi ja piirrettiin 3D-kuvaajia valmiiden kirjastojen avulla: muutettiin parametreja ja kertoimia vapaasti (kilpailu: kaunein kuvaaja). Samalla käytiin keskustelua, millä tavalla matematiikkaa hyödynnetään esimerkiksi teollisuudessa ja tietokonepelimaailmassa. Harjoitustehtävät tehtiin samaisen appsin avulla.

Ainakin opettajan näkökulmasta katsottuna käyrän käsitteen oppiminen  sujui näin paremmin ja saavutettiin asetettu tavoite.
 


lauantai 6. huhtikuuta 2013

Jaettua selausta RabbleBrowserilla Savonlinnan iLO-päivillä


Testasin RabbleBrowser-selainta (2,69€) Pearltrees-pajassa ja hienosti tuntui toimivan. 

Ohjelmalla voi tehdä mm. seuraavaa:
- samassa verkossa yksi ("leader") voi luoda istunnon, johon muut ("peers") liittyvät
- johtajan selaus näkyy muiden iPadeissa samanaikaisesti (tai sallitaan vapaa sivun tarkastelu)
- nettiselauksen lisäksi johtaja voi jakaa istuntoon osallistuville kuvia ja pdf-tiedostoja (Dropbox) ja muut voivat lähettää niitä myös johtajalle
- ohjelmassa on myös sisäinen chatti ja mahdollisuus peukuttaa (ylös/alas) juttuja

RabbleBrowserilla on mahdollista lähteä ulos luokkahuoneesta ja mennä työskentelemään vaikka kirjastoon (jossa on verkko). Kannattaa kokeilla!

Seuraavassa videossa näkyy, miten johtajan toiminta heijastuu toiseen iPadiin:




tiistai 2. huhtikuuta 2013

Explain Everything iMoviella

Explain Everything esitelteltynä iMoviella ilman puhetta pelkillä teksteillä. Olen ottanut kuvat "Print Screenillä" eli painamalla samanaikaisesti ja lyhyesti kotipainiketta ja virtpainiketta. Sillon iPad ottaa kuvakaappauksen näytöstä, ja kuva tallentuu Kuvat-kansioon.

Kuvat-kansiosta siirsin kuvat iMoviessa oikeaan järjestykseen, valitsin teeman, tein tekstit ja julkaisin YouTubeen. Tämä on yksinkertaisin ja nopea tapa hyödyntää iMoviea.

YouTubesta upotuskoodi ja se tänne HTML-tilassa. Yksinkertaista ja nopeaa!

Taloustietoa iLO-päivillä Savonlinnassa 2013

SÄHKÖINEN YO-KIRJOITUS TULEE - YHTEISKUNTAOPPI KÄRJESSÄ


Esiselvityksessä sähköisestä yo-kirjoituksista (ks. selvitys 18.1.2013 Pro Lukio ry:n Luettavaa-sivuilla) esitetään yhteiskuntaopin olevan ensimmäisten aineiden joukossa, jotka ovat mukana sähköisessä yo-kirjoituksessa vuonna 2016.

Yhteiskuntaopin ottaminen mukaan ensimmäisten aineiden joukossa on luontevaa, sillä näillä näkyminen myös internet on käytettävissä. On vaikea ajatella yhteiskuntaoppia - ja erityisesti  sen taloustiedon kurssia (YH2) - nykypäivänä ilman ajankohtaisia graafeja ja taulukoita. Ne ovat toki tärkeitä myös yhteiskuntatiedon kurssissa (YH1).

FLIPPED CLASSROOMIA JA OMAA TUOTTAMISTA


iPad-, Explain Everything ja YouTube mahdollistavat Flipped Classroomin ja/tai opiskelijoiden oman tuottamisen graafien ja tilastojen opiskelussa.


TALOUSTIEDON GRAAFEJA JA TILASTOJA


Erinomaisia taloustiedon (ja myös yhteiskuntatiedon) lähteitä opiskelussa ovat mm. seuraavat:
Graafien ja taulukoiden lukutaito on tärkeä taito nykypäivänä, koska niitä käytetään paljon uutisissa lehdissä, televisiossa ja internetissä puhumattakaan kirjoista ja unohtamatta yhteiskuntaopin yo-kirjoitusten toista jokeritehtävää.

MITÄ TEHDÄÄN SAVONLINNASSA? - VIDEOPÄTKÄ BKT:sta

Jos ehdit ennen torstaita, niin

Tutki BKT-materiaalia
Tavataan Savonlinnassa iLO-päivillä 4.-5.5. Ks. päivien ohjelma!