torstai 8. tammikuuta 2015

Hopscotch - Piirrä minulle pikseli!(Pixel Designer 2.1 https://c.gethopscotch.com/p/fe4ukw6

Uusi opetussuunnitelma julkaistiin pari viikkoa sitten. Koodaus tulee kouluihin aluksi ainakin käsitöiden ja matematiikan kautta. Mietin miten nämä aineet voitaisiin yhdistää koodaukseen. Sitten minulla välähti: pikseli.

Design-oppimiseen (kts. edellinen juttuni) kuuluu ainakin suunnittelu, tekeminen, tuotteen kehittäminen ja muotoilu. No sitä olen tehnyt viime aikoina Hopscotch-ohjelmalla koodatessani piirrosohjelmaa nimeltään Pixel Designer. Periaate on hyvin yksinkertainen: piirretään pieniä neliöitä, jotta muodostuisi kuva. Tein ohjelmasta ensin version 1.0. Siinä "tähtäintä" liikuteltiin iPadia kallistamalla ja väreinä olivat emoji-näppäimistöstä löytyneet neljä "pallukkaa": valkoinen, musta, sininen ja punainen. Testaustiimi (pojat 8-v ja 5-v) totesi, että tarvitaan nuolet tähtäimen ohjaamiseen ja värejä saisi olla enemmän. Niinpä tein version 2.0. Ja version 2.1, koska edelliseen oli jäänyt pieni bugi... ;) Tästäkin olen kehitellyt jo seuraavaa mallia, mutta annan asian vielä hautua. Tarkoitus olisi parantaa toiminnallisuutta ilman että ulkoasu kärsii. Tuntuu siltä, että elän jatkuvassa "betassa"... :)

Pixel Designer 2.1 sopii mainiosti ihan vaan piirtelyyn, mutta sillä voi myös suunnitella käsitöiden mallia vaikkapa ristipistoihin tai koristekuvioihin. Toisaalta ohjelma liittyy myös kuvataiteeseen ja kykyyn esittää asioita abstraktilla tavalla. Matematiikan osalta ohjelmassa on tietynlaista yksinkertaista viehätystä, joka saattaa vedota loogis-deduktiiviseen mieleen... ;)

Olen tehnyt Hopscotch-ohjelmalla joitakin pelejä, mutta itse pidän eniten open-ended / sandbox -tyyppisistä ohjelmista, joissa käyttäjä voi antaa enemmän kuin sen tekijä on osannut kuvitella. Kyse on kai mahdollistamisesta tai jonkinlaisesta potentiaalisen voiman valjastamisesta.

Voit kokeilla Pixel Designeria (linkki: https://c.gethopscotch.com/p/fe4ukw6) iPadin lisäksi myös iPhonella. Koodaamiseen tarvitset iPadia, mutta valmiin pelin/ohjelman suorittamiseen riittää iPhone, johon on ladattu Hopscotch AppStoresta (linkki: iTunes - Hopscotch).
3 kommenttia: