torstai 27. marraskuuta 2014

Hopscotch esitystyökaluna - Positiiviset palautteet


Olin kohdannut epäkohdan opettajan työssäni ja päätin pyytää apua sen ratkaisemiseksi Tieto- ja viestintätekniikka opetuksessa -ryhmältä. Kyseessä oli siis joukkoistamisen (crowdsourcing) hyödyntäminen Facebookissa. Lähetin ryhmälle seuraavan viestin:


"
"Virka-apupyyntö"

Hei!

Meillä on Wilmassa kaksi vaihtoehtoa antaa positiivista palautetta: "aktiivinen tuntiosallistuminen" ja "positiivinen palaute". Negatiivisia on kahdeksan (!) kappaletta. Olisiko teillä ehdottaa lisää hyviä vaihtoehtoja (tyyliin: suorittaa tehtävät huolellisesti, ottaa luokkakaverit hyvin huomioon tms.). Tarkoituksena on siis tukea nuoren kasvua (positiivisen psykologian periaattein).

:)

t:Tommi
"


Ottaen huomioon, että postaukselle tuli nopeasti yli 80 tykkäystä, näytti selvästi siltä, että asia koettiin tärkeäksi. Kommenteissa pohdittiin mm. sitä millä tavalla opettajat antavat palautetta oppilailleen ja minkälaisia positiivisia merkintöjä oli käytetty. Sain keskustelusta hyviä ideoita ja päätin tehdä listan uusista positiivisista merkinnöistä. Taustalla oli ajatus, että opiskellessaan oppilaan tulisi oppiaineiden tietojen ja taitojen lisäksi oppia ns. metataitoja, jotka mm. auttavat häntä oppimaan itsenäisemmin ja ottamaan myös toiset paremmin huomioon.


Tein "metataidoista" 15-kohtaisen listan, aluksi tekstinä, sitten ajattelin kokeilla, miten Hopscotch-ohjelma taipuisi "esitystyökaluksi". Olin jo aiemmin käyttänyt kyseistä ohjelmaa (visuaaliseen) koodaamiseen ja pelien tekemiseen. Sittemmin Hopscotch-peleistä alkoi tulla oppimispelejä, ja nyt testasin miten tekstien animointi toimisi itsekoodaamalla esitystyökalulla...


Tässä Youtube-video, jonka kuvasin Metataidot-projektista:
Jos sinulla on iPad ja siinä Hopscotch-ohjelma, voit ladata esityksen tästä linkistä:
https://c.gethopscotch.com/p/sjcet4n
 
Lopuksi päätin myös perustaa Facebookiin ryhmän "Hopscotch oppimisessa", jossa kaikki halukkaat (ja varsinkin innokkaat opettajakollegat) voivat jakaa oppimispelejään ja kokeilujaan, sekä keskustella siitä, miten Hopscotch edistää oppimista. Tästä on hyvä jatkaa! :)


P.S. Tervetuloa myös "Eheyttävä oppiminen" ja "Pearltrees oppimisessa" -FB-ryhmiin!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti