keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Labdisc Physio ja etäisyyden mittaus

Labdisc Physio ja etäisyyden mittaus


Labdisc Physio on pienen soppakulhon kokoinen laite, jolla voi tehdä erilaisia fysikaalisia mittauksia. Laite soveltuu hyvin peruskoulun ja lukion luonnontieteellisten opintojen apuvälineeksi. Laitteen ehdottomia etuja ovat helppokäyttöisyys ja edullisuus suhteessa anturien lukumäärään. Laitteen saa helposti kytkettyä erilaisiin päätelaitteisiin (kuten iPad) bluetooth-linkin avulla. Päätelaitteita varten löytyy GlobiLab sovellus, jolla voidaan etäkäyttää mittausvälinettä ja analysoida siitä saatua dataa. GlobiLab on käytettävyydeltään erinomaista luokkaa ja siihen kannattaa tutustua, vaikkei itse mittalaitetta omistaisikaan. Suurena plussana sovelluksen mukana tulee hyvät ohjeet ja iso määrä esimerkkidemonstraatioita opiskelua ja oppilastöitä varten.

Labdisc Physio on suunniteltu ensisijaisesti fysiikan opiskelua ja demonstraatioita varten. Samaan tuoteperheeseen kuuluu useita mittareita, joista kukin on suunniteltu omalle kohderyhmälleen: kemian tai biologian opiskelijoille, alakoululaisille ja niin edelleen. Käyttökohteen soveltuvuus määräytyy viimekädessä laitteen anturivalikoiman perusteella. Labdisc Physiossa antureita on kahdeksan kappaletta: voltti- ja ampeerimittarit, kaasunpaine- ja lämpötilamittarit, valoisuus- ja äänenvoimakkuusmittarit, kolmiakselinen kiihtyvyysmittari, sekä etäisyysmittari. Lisäksi laitteesta löytyy kaksi usb-porttia, joihin voi kytkeä erilaisia erikseen hankittavia mittalaitteita.

Voltti- ja ampeerimittari toimivat kokemukseni perusteella opetuskäytössä moitteettomasti. Sama pätee valoisuus- ja  lämpötilamittareille. Äänenvoimakkuutta ja painetta mittaavia antureita en ole vielä päässyt järkevällä tavalla testaamaan. Kiihtyvyysmittari on todella herkkä. Sillä tekemäni kokeet ovat enemmän tai vähemmän menneet pieleen. Anturin käyttö vaatii selvästi harjaantumista. Viimeisen anturin, eli etäisyysmittarin päätin ottaa tarkempaan tarkasteluun. Paperilla se lupaa paljon ja esimerkkidemonstraatioiden perusteella ajattelin, että anturiahan voi käyttää vaikka mihinkä. Esimerksi youtubesta löytyvä FreeFall Experiment lupaili paljon mittarin tarkkuudesta ja helppokäyttöisyydestä. Itse en kuitenkaan onnistunut toistamaan koetta. Kokeilin sitä peräti kahdella eri mittarilla, kun ajattelin toisen anturin olevan epäkunnossa. Tulos oli kuitenkin sama.

Suoritin kaiken kaikkiaan kymmeniä kokeita Labdisc Physion etäisyysmittarilla. Havaintojeni perusteella mittarin toimivuudesta voisi antaa korkeintaan tyydyttävän arvosanan. Mittari vaati todella vakioidut olosuhteet toimiakseen hyvin. Pyrin kokeissani systemaattisesti sulkemaan pois mahdollisia ongelmanaiheuttajia, kuten mittarin ja sovelluksen väärät asetukset, mitattavan kohteen muoto ja pintamateriaali, ympäristön akustiset ominaisuudet, jne. Vaikka suosittelen yleisellä tasolla Labdisc-laitteita oppilaitoskäyttöön, joidenkin anturien käyttökelpoisuuteen suhtaudun kriittisesti. Etäisyysmittari kuuluu näiden antureiden joukko. Oheisessa videossa esittelen opiskelijoiden kanssa etäisyysmittarin toimivuutta arkipäiväisissä olosuhteissa.

2 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä laitetestausraportista. Jatkan erään toisen valmistajan fanittamista ;)

    VastaaPoista
  2. Labdisc Physio etäisyysanturin katselukulma + / -15 astetta. Se mittaa aina on ensimmäinen tavoite. Vuonna video edellä etäisyys on yksinkertaisesti estänyt puinen radan itse.

    VastaaPoista