perjantai 7. maaliskuuta 2014

Kokemuksia terveystiedon sähköisestä oppikirjasta

Viime keväänä oli mahdollisuus tutustua muutaman eri kustantajan sähköiseen oppikirjaan ja rehtorin kannustamana päätimme ottaa käyttöön sähköisen oppikirjan terveystiedon 1. kurssilla. Kirjaksi valikoitui E-Opin Vita1, joka toimii peda.net alustalla. Itselle peda.net ei ollut kovinkaan tuttu ympäristö, joten aluksi vaihto tavallisesta kirjasta sähköiseen tuntui hieman työläältä, koska tutustumista ja testailua joutui väkisinkin tekemään. Sivujen käyttöä ja tuntien suunnittelua helpotti se, että oman profiilin lisäksi loin vielä harjoitusprofiilin, jolla pystyin kokeilemaan, miltä sivut näyttävät opiskelijoille ja kaikki toimii niin kuin olin ajatellut.
Ennen kurssia mietityttänyt tietokoneiden / iPadien riittävyys osoittautui turhaksi, koska suurimmalla osalla opiskelijoista oli käytössä oma laite. Loput saivat koulun iPadit lainaan kurssin ajaksi. Ensimmäisen tunnin aikana saatiin kaikille luotua profiilit peda.netiin, mikä mahdollisti kirjojen hankinnan ja vuorovaikutteisen opiskelun. Yksi peda.netin parhaista ominaisuuksista oli se, että opiskelijoiden tekemät tehtävät näkyivät suoraan opettajalle, josta niitä oli helppo tarkastella ja kommentoida. Varsinaisen kirjan lisäksi E-Opin kirjaan kuului kurssipohja, jota opettajan oli mahdollista muokata mielensä mukaan. Se piti käytännössä sisällään samat tehtävät kuin kirjakin, mutta siihen pystyi helposti lisäämään esimerkiksi tehtäviä tai jakamaan opiskelijoille lisämateriaalia.
Keräsin kurssin lopuksi opiskelijoiden kommentteja sähköisen oppikirjan käytöstä . Seuraavassa muutamia poimintoja niistä:

”Tehtävät sai tallennetttua helposti mutta jos netti ei toimikaan tehtäviä ei saa palautettua”
”E-opin tarjoama elinikäinen käyttöoikeus kirjaan oli hyvä juttu”
”peda.netissä vaikea selailla kirjaa ja etsiä tietoa”
”pomppiminen kahden eri ikkunan välillä tehtäviä tehdessä rasittavaa”
”halpa kirja muihin verrattuna”
”tehtävien palauttaminen helppoa mutta niiden myöhempi tarkastelu hankalaa”
”alleviivaus ominaisuus puuttuu”
”kokonaisuuksien hahmottaminen vaikeaa”
”ei sanastoa tai hakumahdollisuutta”

24 opiskelijasta  14 olisi mieluiten käyttänyt painettua kirjaa.  Omasta näkökulmasta uusi kirja vaati enemmän valmistelua mutta se oli mielenkiintoista ja jatkossa on helpompaa kun on kerran käynyt kurssin läpi. Kirjan sisällöt olivat mielestäni hyviä ja e-kirja oli mahdollistanut myös videoiden ja linkkien jakamisen suoraan kirjan kautta, mikä on tietysti hyvä juttu. Joiltakin osin peda.net-ympäristö on kuitenkin vielä kankea ja hankala käyttää. Navigointi kirjan sisällä, alleviivauksen mahdollistaminen ja hakutoiminto ovat varmasti asioita, joita voisi vielä kehittää. Toivotaan, että kirjojen tekijät jaksavat panostaa vielä käytettävyyden parantamiseen.

Antti Kaappola, lehtori, Kauhavan lukio

3 kommenttia:

 1. Seikka, että kyseistä kirjaa ei saa enää 8. ja 9. luokalle, on suorastaan huijausta...

  VastaaPoista
 2. Mikä mahtaa olla syynä siihen, että ei enää saa?

  VastaaPoista
 3. Hei Markus
  Artikkelissa käsitellään kokemuksia Vita 1 -kirjasta, joka on lukion 1. kurssin kirja.
  Yläkoulun terveystietoon meillä on 7-luokan lisämateriaali, mutta 8. ja 9. luokalle ei ole alun perinkään ollut tarjolla materiaalia.
  Nopeimmin tiedon uusista tuotteistamme saat sähköpostilla osoitteesta info at e-oppi.fi
  Terveisin
  Miika / e-Oppi

  VastaaPoista