tiistai 26. maaliskuuta 2013

Lukion sisäinen iPad koulutus

Lukion opettajien perehdyttäminen iPadeihin ja uusiin Appseihin jatkuu tänään. Käymme aina yhden hyvän opettajan perustyökaluappsin kunnolla läpi. Tänään vuorossa Quickoffice Pro HD. Ei tarvitse sitten kenenkään enää ihmetellä Wordin, Excelin tai PowerPointin toimivuutta ja muokattavuutta iPadissa.

torstai 14. maaliskuuta 2013

BI4- Human anatomy ja maksa

Voionmaan lukion biologian ja maantieteen opettaja Kimmo Puttonen hyödyntää iPadin sovellusta  Visible body / human anatomy atlas ihmisen elimistön tutkimisessa. Tänään vuorossa oli tutustuminen maksan toimintaan. 










Kuvassa sulassa sovussa ainakin vielä hetken penaali, kirja, vihko ja iPad. 
















Aikaisemmassa postauksessa oli Kimmon tekemä tutoriaali sovelluksen ominaisuuksista.


maanantai 11. maaliskuuta 2013

Koulun sisäinen iPad koulutus


Miten muissa Mobiluck lukioissa hoidetaan koulun sisäinen iPad -koulutus ? Onko teillä siihen joku systeemi olemassa ? Muuramessa olemme kehittäneet seuraavanlaisen systeemin:

1. Jokaisessa opettajainkokouksessa on Mobiluck -hankkeen puheenvuoro, jossa kerrotaan onnistumisista ja tulevasta. Se pitää ns. organisaatio puhetta yllä asiasta.

2. iPad-vertaistukea annetaan päivittäin kollegoille ajatuksella "uskalla kysyä".

3. Järjestämme säännöllistä koulutusta eri appseista halukkaille.

4. Suosimme kokeilukulttuuria, jossa kannustamme tekemään niitä pienempiäkin kokeiluja ilman pelkoa epäonnistumisesta.

5. Pyrimme jakamaan kaiken iPadeihin ja Appseihin liittyvän tiedon, mitä vastaan tulee.

Kuulisimme mielellämme muiden kokemuksia ja oppeja tähän, kiitos.

Aki Puustinen
Muuramen lukio

maanantai 4. maaliskuuta 2013

Lisätty todellisuus - Aurasma-appsi

Perinteinen lukio-opiskelun konteksti on voimakkaasti rajattu. Siihen kuuluvat opettaja, luokkahuone, oppikirja ja muistiinpanovälineet. Perinteinen oppimisen konteksti on puolestaan rajaton; oppimista tapahtuu aina ja kaikkialla. Miksi opiskelun konteksti on homogenisoitu, vaikka oppijat ja heidän keinonsa ovat varsin sekalainen joukko? 

Ihannetilanteessa oppimisen puitteet ovat läsnä aina ja kaikkialla. Oppija voi itse säädellä jokapäiväisen arkielämän luonnetta: toisena ääripäänä autenttinen luomuelämä, toisena optimaalisella oppimiskontekstilla rikastettu todellisuus. 

Toistaiseksi kynä ja paperi ovat olleet parhaat oppimiskontekstin rikastimet. Ne kulkevat helposti mukana kaikkialle ja niiden puuttuessakin luonnosta löytyy korvikkeita tilalle. Niiden käyttö on hyvin intuitiivista ja helppoa. Kännykät ja mobiililaitteet ovat myös tuoneet oman rikasteensa. Apua on helppo kysyä pirauttamalla kaverille tai jopa opettajalle. Tiedon haku internetistäkin onnistuu melko vaivattomasti. Mahtavaa olisi jos laitteiden käyttöä voisi vielä helpottaa. Toistaiseksi niiden käyttö vaatii paljon huomiota. Opettajan tai vertaisoppijan kanssa on vaikea keskustella näpyttäessään web-osoitetta pikkuruiseen älykännykkään. 

Lisätyn todellisuuden kiehtovuus piilee juuri tässä: kahden erillisen maailman erillisyys häviää. Syntyy todellisuus, joka tuntuu edelleen todelta, mutta rikastetulta sellaiselta. Huomion ei tarvitse seilata kahden maailman välillä, vaan informaatio tulee sinne missä huomio on. 

Lisätty todellisuus (AR) on teknisesti vielä lapsen kengissä. Visiot kulkevat valovuosien päässä edellä. Elämmä kuitenkin murrosaikaa. Tavallisissa kulutuslaitteissa oleva teknologia alkaa olla riittävän tehokasta todellisuuden rikastamiselle. Muutaman vuoden sisällä tulemme näkemään ensimmäisen hittituotteen, AR-maailman "facebookin".

Oheisessa videossa esittelen sovellusta nimeltään Aurasma Se on iPad-appsi, jolla voi tehdä hyvin yksinkertaisia AR-sovelluksia.

Katso myös edellinen postaus Lisätty todellisuus opetuksessa